Det store spørsmålet er hvordan type politikk Donald Trump vil gjennomføre når han tar over som USAs neste president. Foto: Reuters.
Det store spørsmålet er hvordan type politikk Donald Trump vil gjennomføre når han tar over som USAs neste president. Foto: Reuters.Vis mer

USA-valget en «game changer»

Risikoen har økt, mener økonomene og strategene i Citi, men de tror mer på aksjer og mindre på obligasjoner etter USA-valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er mulig å overdrive effekten av en hendelse, men jeg tror valget var noe av en game changer, sier Jeremy Hale, ansvarlig for aktivaallokering i Citi, til Finansavisen.

Trump-effekt

I bankens allokeringsmodell er globale aksjer løftet fra svak undervekt til svak overvekt etter at Donald Trump ble valgt til president og republikanerne gjorde rent bord under USA-valget (fra minus 1 til pluss 1 i en modell med skala fra minus 4 til pluss 4). Finansavisen kan fortelle at oppjusteringen er drevet av mye mer optimisme til amerikanske aksjer (opp fra minus 2 til pluss 1).

Høyere nominell vekst vil være bra for bedriftenes inntjening, spår Hale. Finanspolitiske lettelser, infrastrukturinvesteringer og lettere regulering av energi, farmasi og finans er positivt for aksjemarkedet.

Sårbare aksjer

- Men aksjer er sårbare, for multiplene har steget, sier Hale til Finansavisen. P/E godt over 20 i amerikanske aksjer og stigende renter gjør at en skal være forsiktig, mener han.

1 prosent økning i budsjettunderskudd svarer alene til 0,25 prosentpoeng høyere Fed-rente, ifølge en modell den amerikanske sentralbanken bruker. Trump legger opp til nær 2 prosentpoeng høyere budsjettunderskudd enn Obama før valget/Clinton ville gjort etter valget.

Hva vil Trump gjøre?

- Så lenge Trump agerer som han har snakket etter 8. november, og ikke som han snakket før, blir det ikke full handelskrig, bare en mindre økning i proteksjonismen, sier sjeføkonom Willem Buiter i Citi til Finansavisen.

Det samme gjelder trusselen om å deportere ulovlige innvandrere, mener han.

- Å deportere 11 millioner ville vært et stagflatorisk sjokk av første rekke. 1 million vil ikke være det, avslutter Buiter.

Andre økonominyheter:
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner