Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA var sikre på at de hadde drept terrorlederen Belmokhtar. Nå er de plutselig usikre

Har fått skylda for flere terrorangrep de siste månedene.

«DEN ENØYDE»: Mokhtar Belmokhtar er trolig fortsatt i live. Foto: EPA / FBI / NTB scanpix
«DEN ENØYDE»: Mokhtar Belmokhtar er trolig fortsatt i live. Foto: EPA / FBI / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15. juni 2015 ble det meldt at terroristen Mokhtar Belmokhtar, omtalt som «den enøyde», var drept i et amerikansk luftangrep i Libya. Men samme dag gikk militante, libyske grupper ut og sa at terrorlederen slett ikke var drept. Nå innrømmer amerikanske myndigheter at de ikke vet om Belmokhtar faktisk er død, skriver Washington Post.

Belmokhtar regnes som hjernen bak angrepet på Statoil-anlegget In Amenas i 2013, hvor fem nordmenn ble drept. Fem personer ble også meldt drept da et amerikansk F-15 fly angrep stedet de trodde Belmokhtar og hans nærmeste støttespillere befant seg i juni 2015.

- Vi fyrte av et skudd, men vi klarte egentlig aldri å få bekreftet om han ble drept, sier en anonym amerikansk myndighetskilde til Washington Post.

- Ønsketenkning Avisa skriver at USAs taktikk med fly- og droneangrep og mindre etterretning fra bakken gjør at de også i framtiden vil få situasjoner hvor de tror de har drept terrorledere, men at det ikke bekreftes.

NUPI-forsker Morten Bøås kalte i januar rapporterne om Belmokhtars død ønsketenkning.

- Det er ingen av oss som jobber vitenskapelig med dette, som trodde noe som helst på rapportene om at han var død, sa Bøås til NTB.

Det siste halvåret har Belmokhtar og hans gruppe også fått skylda for flere terrorangrep etter det rapporterte dødsfallet, seinest et angrep mot et hotell i Burkina Faso i januar, hvor 29 personer ble drept.

Han var også i søkelyset etter at 21 mennesker ble drept da væpnede menn stormet et luksushotell i Malis hovedstad Bamako i november i fjor.

Meldt død også i 2013 Meldingene etter det amerikanske angrepet i 2015 var ikke første gang Belmokhtar ble meldt drept. Første gang var i mars 2013, da en general i Tsjad annonserte det i en TV-sending i mars 2013. De hadde da jevnet en terrorbase i Mali med jorda og regnet «den enøyde» blant de døde. Men noen måneder senere dukket han opp i en trusselvideo, i levende live, og tok på seg ansvaret for to nye terrorangrep. 

Mokhtar Belmokhtar var fram til 2007 offiser i al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM), som ønsker å opprette et kalifat i deler av Nord- og Vest-Afrika. 

De første båndene til al-Qaida fikk terroristen da han fikk trening av mujahedingeriljaen i Afghanistan på 90-tallet. Og det skal også være her hans venstre øye gikk tapt. «Den enøyde» skal da ha fått splinter fra eksplosiver på øyet. 

Belmokhtar har også gått under navnene «Khaled Abul Abbas», «Belaouer» og «Mr. Marlboro».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media