USA venter i spenning

WASHINGTON: De ni dommerne i USAs høyesterett avgjør hvem som blir landets 43. president - visepresident Al Gore eller guvernør George W. Bush. Hør innleggene i Høyesterett her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hør opptak fra høringen i Høyesterett her.

Høyesterett kom sammen klokka 11 lokal tid for å høre argumentene til de to kandidatenes advokater. Etter 90 minutters høring skulle dommerne bestemme om håndtellingen i Florida skal fortsette eller avsluttes for godt. Det syntes vanskelig å finne argumenter som ikke har vært framført tidligere.

Det vil være første gang i amerikansk historie at høyesterett får det avgjørende ord i et presidentvalg, og det kan bli det konservative flertallet i domstolen som avgjør det hele.

Det var uvisst hvor lang tid retten vil bruke på å komme fram til en kjennelse, men spenningen vil holde til siste sekund. Det springende punkt mandag var om to dommere -HSandra Day O'Connor og Anthony Kennedy -Hfortsatt ville være blant flertallet på fem etter voteringen.

Begge disse dommerne ble utnevnt av president Ronald Reagan og har flere ganger tidligere vært tungen på vektskålen mellom den konservative og liberale fløy.

Folket er delt

Begge kandidatene har gjort det klart at de vil bøye seg for avgjørelsen i høyesterett, som dermed kan sette punktum for et presidentvalg som har vart i 34 dager med tellinger og rettsavgjørelser hele veien.

Det amerikanske folk er splittet på midten. Ferske meningsmålinger viser at vel 50 prosent av amerikanerne mener håndtelling av omstridte stemmer bør fortsette.

<strong>DEMONSTRERER:</strong> Velgerne i USA er lei valgkaoset. Det viser disse Bush-tilhengerne utenfor Det hvite hus på sin måte.FOTO: SCANPIX
DEMONSTRERER: Velgerne i USA er lei valgkaoset. Det viser disse Bush-tilhengerne utenfor Det hvite hus på sin måte.FOTO: SCANPIX Vis mer

Begge kandidatene er sikre på at de vil vinne Florida, men en meningsmåling i Washington Post viser at 76 prosent av amerikanerne mener høyesteretts avgjørelse vil være til fordel for Bush. Men 66 prosent sier høyesterett vil opptre rettferdig overfor begge kandidater.

Likevel sier 51 prosent av amerikanerne at høyesterett er politisk påvirket, ifølge en meningsmåling fra TV-stasjonen CNN.

Vanskelig framtid

Guvernør Bush er allerede godt i gang med å forberede maktovertagelsen, og visepresident Gore har utkastet klart til en tale der han innrømmer nederlaget og gratulerer Bush med seieren.

Mange observatører mener det er taperens tale som er den viktigste, fordi han kan legge grunnlaget for en ny samling av nasjonen etter den opprivende og splittende valgkampen og den langdryge thrilleren i Florida.

Men det er skapt mye vondt blod under det politiske oppstyret etter valgdagen, og atmosfæren i Washington er mer forgiftet enn på lenge. Senatet er delt nøyaktig på midten, mens republikanerne har en liten overvekt i Representantenes hus.

Den nye presidenten står foran en uhyre vanskelig oppgave med å samle nasjonen om viktige politiske avgjørelser og hindre at det blir avstemninger i Kongressen langs politiske skillelinjer.

(NTB-Ole Ludvig Nymoen)

DEMONSTRERER: Velgerne i USA er lei valgkaoset. Det viser disse Bush-tilhengerne utenfor Det hvite hus på sin måte.FOTO: SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer