USA venter

NEW YORK (Dagbladet): President Bill Clinton anklaget i går Indonesias militære styrker for å stå i ledtog med militsen som dreper og plyndrer i Øst-Timor. Likevel venter Clinton på at Indonesia skal stoppe grusomhetene eller gi klarsignal for en internasjonal fredsstyrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor er USAs moralske lederskap i denne konflikten? spør kritikere Clinton.

Militsen skjøt i går over hodet på de 80 FN-ansatte som er igjen i Dili. Det ble også truet med å kaste granater over gjerdet til FN-området hvor skrekkslagne østtimoresere har søkt ly. Det som skulle være en nasjons fødsel, er blitt graven til et helt folk. Og FN som lovet folket beskyttelse står nå maktesløse.

- Jeg er sjokkert. Dette er helt uakseptabelt, sa Clinton på vei til sitt asiatiske toppmøte i New Zealand i går. Dagen før hadde USA brutt militære forbindelser med Indonesia, og Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet, IMF, har frosset lån på nesten 20 milliarder kroner som skal utbetales til Indonesia de kommende 14 månedene.

I New York forsikret Indonesias FN-ambassadør at Indonesia har kontrollen, men FNs generalsekretær Kofi Annan har kontakt med sine folk i Dili hver time. Sikkerhetsrådet satt i natt i intense møter. FN-delegasjonen som nå befinner seg i Jakarta skal etter planen reise til Dili i dag. De kommer tilbake til New York mandag for å rapporterte til Annan.

President Habibie har gitt klar beskjed om at internasjonale fredsstyrker ikke får komme til Øst-Timor, men både FNs generalsekretær Kofi Annan og verdens eneste supermakt, med president Clinton i spissen, venter på at Habibie skal snu.