Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vervet flyktning til irak-krigen

Den 36 år gamle irakske flyktningen ble vervet av USA i Risør. Stortinget ber regjeringen forklare seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Ågot Valle (SV), krever svar fra regjeringen på om den kjente til at USA vervet en irakisk flyktning i Norge til å krige i Irak, melder NRK.

Da ordføreren i Risør varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om vervingen, skal han ha fått beskjed om at dette var helt uproblematisk.

Den 36 år gamle irakiske flyktningen skal ha blitt vervet av amerikansk sikkerhetstjeneste til krigen mot Saddam Hussein. Ordfører Lars Lauvhjell (Sp) i Risør sier til VG at kommunen kontaktet både PST og Utlendingsdirektoratet (UDI) sentralt om rekrutteringen som skjedde for halvannet år siden. Kommunen skal da ha fått beskjed om at vervingen var i orden.

PST var informert

- Vi har visst om dette lenge og vært informert. Det samme har PST vært, sier Lauvhjell og spør seg om hvor sterkt utenlandske hemmelige tjenester kan være inne og agere på norsk jord uten at det politiske systemet tilsynelatende har muligheten til å vite om det og kontrollere det.

Lederen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Ågot Valle, krever at regjeringen redegjør for denne saken.

Ber om svar

- De rette myndigheter, det vil si både kommunalministeren og justisministeren, kan være de som kan gi klarhet i dette. Vi har bestemt oss for at denne krigen skal vi ikke delta i, og da kan ikke sikkerhetstjenesten, hvis dette er riktig, operere innenfor andre rammer, sier Valle til NRK.

Kommunalminister Erna Solberg (H) varsler overfor VG en gjennomgang av hva som er skjedd i UDI i saken. Hun sier opplysningene fra ordføreren i Risør om at norsk-irakeren fikk godkjent sin krigsreise, ikke rimer med de opplysningene hun som statsråd har mottatt.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media