- USA vet hvor grensen går

USA fikk allerede i 2004 klar beskjed om hvor grensene går for amerikansk aktivitet på norsk jord.

- BURDE VITE:  Ågot Valle mener amerikanerne allerede i 2003/2004 fikk klar beskjed om hvor grensene går. Her den amerikanske ambassaden i Oslo, som skal ha gitt overvåkningsoppdrag til en hemmelig norsk gruppe..Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- BURDE VITE: Ågot Valle mener amerikanerne allerede i 2003/2004 fikk klar beskjed om hvor grensene går. Her den amerikanske ambassaden i Oslo, som skal ha gitt overvåkningsoppdrag til en hemmelig norsk gruppe..Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, og Stortinget selv fastslo i 2004 at det var uakseptabelt at amerikanerne drev med etterretningsvirksomhet i Norge, skriver Bergens Tidende.

Dette ble slått fast i årsmeldingen fra EOS-utvalget i 2003 og i den enstemmige innstillingen fra kontrollkomiteen på Stortinget.

Risør-saken Bakgrunnen var den såkalte Risør-saken der norske kontrollorgan fastslo at USA hadde vervet en tidligere irakisk offiser, som bodde i Risør, til krigsinnsats i Irak etter den amerikanskledede invasjonen der i 2003.

Irakeren hadde politisk asyl i Norge. Han ble skadd mens han deltok i invasjonen, og ble senere sendt tilbake til Norge av amerikansk personell.

Tok opp saken Mannen hevdet at han var blitt vervet i Norge av amerikanerne, og at PST hadde godkjent det. Norsk presse skrev at PST hadde godkjent at han skulle delta i krigen på amerikansk side, og at irakeren hadde oppdrag fra PST.

Ågot Valle, som var leder av kontrollkomiteen på Stortinget 2001-2005, tok selv opp saken i komiteen i 2003.

- De sjokkerende opplysningene vi nå har fått om amerikansk etterretningsvirksomhet i Norge, er ekstra alvorlige med bakgrunn i det som skjedde etter Risør-saken. For etter den kan amerikanerne ikke ha vært det minste i tvil om hva norske politiske myndigheter mente om slik aktivitet, sier Valle.

TOK OPP SAKEN: Tidligere leder av Stortingets kontrollkomité, Ågot Valle (SV), tok opp amerikanernes virksomhet allerede i 2003.

Foto Kristin Svorte/Dagbladet
TOK OPP SAKEN: Tidligere leder av Stortingets kontrollkomité, Ågot Valle (SV), tok opp amerikanernes virksomhet allerede i 2003. Foto Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer