- USA vet lite om terrorfinansiering

Den amerikanske regjeringen er ikke klar over omfanget av hemmelige metoder som blir brukt til å finansiere terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Kongressen i en rapport. Granskerne mener at regjeringen muligens bare har avdekket toppen av isfjellet, og peker på at terroristenes støttespillere skifter strategi så raskt at amerikanske overvåkere har vanskelig å holde tritt.

Rapporten, som ble offentliggjort av Kongressens General Accounting Office fredag, utfordrer det positive inntrykket som administrasjonen har forsøkt å skape. Den har trukket fram at 137 millioner dollar i terrorstøtte er frosset verden over, og har presentert det som en suksess.

Men ekspertene mener at USA mangler både data og analyser for å avdekke det virkelige omfanget av terrorfinansiering, og tror at regjeringen ikke kjenner til det virkelige omfanget av de hemmelige nettverkene som blir brukt for å samle inn penger.

Til nå har amerikanske myndigheter rettet søkelyset mot bankkonti og frivillige organisasjoner som man mener blir brukt for å overføre penger til grupper som al-Qaida, palestinske Hamas og libanesiske Hizbollah.

Ifølge rapporten foregår finansieringen nå på helt andre og mer sofistikerte måter; som transaksjoner med gull og edelstener, smugling, samt handel med lovlige varer. For tiden er blant annet seks tilfeller av sigarettsmugling, utført av grupper som regnes som terrorister, under etterforskning.

(NTB-AFP)