Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vil angripe Irak

USA forbereder en massiv militæroperasjon for å styrte Saddam Hussein. Planene bekreftes fra amerikansk hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planene inkluderer en bakkestyrke på opptil 200.000 soldater, skriver The Guardian.

Amerikanske kilder og diplomater bekrefter overfor den britiske avisen at planene nå er under utarbeidelse av forsvarsledelsen i Pentagon og CIA, og sier at de trolig vil bli satt ut i livet i løpet av året.

Ifølge The Guardian besluttet president George W. Bush og hans såkalte krigskabinett under et møte i slutten av januar at tiden var inne, og for få dager siden lå de første forslagene til hemmelige og militære operasjoner på presidentens skrivebord.

- Mareritt

USAs allierte i Midtøsten er orientert om planene, noe som bekreftes av arabiske diplomater i Washington.

- Dette er et mareritt for oss. Vi tror amerikanerne vil ta i bruk drastiske virkemidler, og vi må nå forberede oss på en slik realitet. Vår hjemlige opinion vil ikke se på dette som en gunstig måte å gjenopprette orden på, men som amerikansk imperialisme, sier en diplomat til avisen.

The Guardians opplysninger bekrefter tilsvarende rapporter i USA Today og New York Times de siste dagene, om at beslutningen om å gå til krig mot Irak nå er tatt.

Utelukker ingenting

Da president Bush onsdag fikk spørsmål om saken, gjorde han det klart at ingenting kunne utelukkes i forhold til Irak. Ut over dette holdt han kortene tett til brystet.

Utenriksminister Colin Powell forsøker derimot å dempe rykteflommen om en nær forestående militæroperasjon mot Irak.

- President Bush har for øyeblikket ingen planer på sitt skrivebord, om å starte krig mot noen nasjon, sa Powell onsdag.

En talsmann for Det hvite hus avviste også at det foreligger konkrete planer om å styrte Saddam Hussein militært.

- Ingen militæraksjon er umiddelbart forestående, sa talsmannen Ari Fleischer.

Fra Kuwait

The Guardians kilder sier at Kuwait vil komme til å spille en nø kkelrolle for den amerikanske invasjonsstyrken, men understreker at det ikke er sikkert at man vil sette inn alle de nærmere 200.000 soldatene som inngår i planen.

Det amerikanske flyvåpenet har fra før etablert hovedkvarter ved Prins Sultan-flybasen i Saudi-Arabia, marinen har opprettet hovedkvarter i Bahrain mens hæren har etablert sitt hovedkvarter i Kuwait.

Amerikanske spesialstyrker vil om få dager også flytte søkelyset fra Afghanistan til Irak, og etablere hovedkvarter i Bahrain, skriver The Guardian.

De kommende månedene vil CIA ifølge avisen, i samarbeid med amerikanske spesialstyrker, innlede en sabotasje- og propagandakrig mot Irak. Den vil blant annet inkludere væpning av kurdiske grupper i det nordlige Irak og shiamuslimske grupper i Kuwait.

Den irakiske nasjonalkongressen (INC), en opposisjonsgruppe som inntil nylig mottok store pengebeløp fra USA, vil også inngå i operasjonene, selv om CIA tviler på gruppens kapasitet.

Ønsker omkamp

USAs tidligere FN-ambassadør Richard Holbrooke slår også fast at Bush nå vil forsøke å fjerne Saddam Hussein med militærmakt..

I et intervju med BBC-programmet «Hard Talk» onsdag sa Holbrooke at president Bush vil gå et skritt lengre enn sin far, som i 1991 kastet irakerne ut av Kuwait men unnlot å sende de amerikanske soldatene til Bagdad for å styrte den irakiske lederen.

Holbrooke peker på at Bush nå er omringet av de samme rådgiverne som sin far, som angivelig ønsker omkamp.

- Å la være å fjerne Saddam Hussein i 1991 var den største tabben i amerikansk utenrikspolitikk de siste 20 årene. Og de vet det, sa Holbrooke i intervjuet.

Allierte advarer

USAs allierte i Europa, Russland og store deler av araberverdenen har gjentatte ganger advart Bush mot å bruke kampen mot internasjonal terrorisme som påskudd for å angripe Irak.

Både Tyskland, Frankrike og andre EU-land har de siste dagene gjort det uttrykkelig klart at de ikke vil støtte en slik operasjon, mens britene - som etter 11. september også tok avstand fra å angripe Irak - nå er tause.

En talsmann for britisk UD bekreftet onsdag langt på vei overfor The Guardian at man er kjent med Bushs planer, og antyder at et amerikansk angrep trolig ville komme om få måneder.

Et annet tegn på at noe kan være i gjære, er at USA og Tyrkia har planlagt hele tre felles militærøvelser de neste måneden. Sentrum for øvelsene blir den tyrkiske flybasen i Konya, som sammen med Incirlik-basen kan bli et sentralt utgangspunkt for amerikanske flyangrep mot Irak.

<B>KRISGSKLAR IGJEN?</B>Da George W. Bush i går ble spurt om angrepsplaner forelå, ville han ikke utelukke noe. Mer enn det ville han ikke si.
Hele Norges coronakart