Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vil beholde Assads hær

USA har lært av sine feil i Irak. Regjeringsstyrkene i Syria bør ikke splittes opp når president Bashar al-Assad må gå av, mener USAs forsvarsminister, Leon Panetta.

HUSKER IRAK: Forsvarsministeren i USA, Leon Panetta, vil ikke gjenta marerittet fra Irak i Syria. Han ønsker ikke å oppløse hæren når president Bashar al-Assad faller. FOTO: Getty Images
HUSKER IRAK: Forsvarsministeren i USA, Leon Panetta, vil ikke gjenta marerittet fra Irak i Syria. Han ønsker ikke å oppløse hæren når president Bashar al-Assad faller. FOTO: Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er viktig når Assad går av - og han kommer til å gå av - å forsøke å opprettholde stabiliteten i landet, sier Leon Panetta til CNN.

Han mener det er viktig å holde de militære styrkene, politiet og andre sikkerhetsorganisasjoner samlet når regimet faller.

- Håpet må være at syrerne da beveger seg i retning av et demokratisk styre. Det er selve nøkkelen, sa forsvarsministeren, som snakket med CNN mens han var på besøk i Tunisia.

- Unngå samme feil At daværende president George W. Bush og hans regjering oppløste Iraks sikkerhetsstyrker etter den USA-ledede invasjonen i 2003, var en av de utløsende årsakene til den blodige borgerkrigen som fulgte.

- Det er svært viktig at vi ikke gjør de samme feilene som i Irak, sier ministeren på spørsmålet om hva som bør gjøres med hæren i Syria.

Panetta har tidligere omtalt det syriske regimets angrep mot egen befolkning som «spikeren i kista» for president Assad.

- Jeg er sikker på at innerst inne vet Assad at han er i vanskeligheter, og det er bare et tidsspørsmål før han må gå av. Jeg mener at hvis han ønsker å beskytte seg og familien sin, bør han forsvinne snarest mulig, sa Panetta.

Panetta sa han ville bruke møter i Egypt, Israel og Jordan til å jobbe for en internasjonal enighet om at Assad må gå.

Snakker med Tyrkia Samtidig har USAs president Barack Obama hatt telefonkontakt med Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan om situasjonen i Syria. Samtalen dreide seg om hva slags tiltak som kan «sette fart i en politisk overgangsprosess», sa tjenestemenn i Det Hvite Hus tirsdag.

Obama og Erdogan ble enige om å samordne den amerikanske og den tyrkiske innsatsen for syriske flyktninger. Den tyrkiske regjeringssjefen hadde tidligere et godt forhold til Bashar al-Assad, men er nå en av hans skarpeste kritikere.

Erdogan og hans regjering må nå håndtere en stor flyktningstrøm fra Syria. Til nå har rundt 44 000 syrere søkt tilflukt i Tyrkia, og regjeringa i Ankara frykter at offensiven mot Aleppo, som ligger nord i Syria, vil føre til at mange flere vil krysse grensa.

(NTB-Reuters-DPA)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media