- USA vil bli holdt ansvarlig for konsekvensene

Nord-Korea trekker seg fra atomavtale.

RAKETTER: Her viser det nordkoreanske militæret fram raketter under en militærparade den 15. april i år, som var til ære for Kim Il-sung, Nord-Koreas «evige president». Foto: REUTERS/KCNA/NTBSCANPIX
RAKETTER: Her viser det nordkoreanske militæret fram raketter under en militærparade den 15. april i år, som var til ære for Kim Il-sung, Nord-Koreas «evige president». Foto: REUTERS/KCNA/NTBSCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en uttalelse i natt norsk tid, brøt Nord-Korea den bilaterale avtalen, der de skulle stoppe utprøvingen av atomvåpen og langdistanseraketter etter at USA stanset den sårt tiltrengte nødhjelpen.

- Vi har dermed blitt i stand til å gjøre tiltak som bryter med avtalen. USA vil bli holdt ansvarlig for alle konsekvensene, sa utenriksdepartementet i Nord-Korea, ifølge AFP.

Nord-Korea vil også nekte atominspektører adgang til landet.

Forventer øvelser Sørkoreanske eksperter sier at de forventer at nord skal følge opp ved å ha sin tredje atomvåpenøvelse eller sende opp nok en langdistanserakett.

Nord sa også at de ikke godtar fordømmelsen fra FN av oppsendingen av langdistanseraketten.

Den japanske avisa Yomiuri Shibun skriver i dag at Kina ikke likevel vil sende hjem nordkoreanske flyktninger som avtalt, fordi at de ikke ble konsultert om oppsendelsen av raketten, som av blant annet USA blir sett på som en del av landets atomprogram.

Står på sitt Myndighetene i Nord-Korea står på sitt og insisterer på at oppsendelsen av langdistanseraketten ikke brøt med avtalen de inngikk med USA i februar, der de lovet å midlertidig stoppe atomprogrammet i bytte mot nødhjelp i form av mat.

Ifølge Nord-Korea var formålet med oppskytingen å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mener på sin side at det egentlige formålet er en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

Men USA stoppet planene om å sende 240 000 tonn mat, og sier at de nå ikke kan stole på Nord-Korea.

Mislykket rakett I Nord-Korea kalles Kim Il Sung den «evige president», og han tilbes som en gud. Søndag ville han blitt 100 år, og barnebarnet, Kim Jong Un, ville med raketten gjøre virkelig ære på sin farfar. Slik gikk det ikke.

LEDEREN: Den nordkoreanske lederen  Kim Jong-Un vinker til folk under paraden den 15. april. Foto: REUTERS/KCNA/NTBScanpix
LEDEREN: Den nordkoreanske lederen Kim Jong-Un vinker til folk under paraden den 15. april. Foto: REUTERS/KCNA/NTBScanpix Vis mer

Ifølge Japans forsvarsminister Naoki Tanaka var raketten i lufta i drøyt ett minutt før den styrtet i havet. Raketten skal ha falt ned i Gulehavet etter å ha gått 120 kilometer opp i lufta.

Ifølge Sør-Korea viser satelittbilder det de mener er forberedelser til en atomprøvesprengning i Punggye-ri i Nord-Korea.

President Susan Rice i FNs Sikkerhetsråd sier at Nord-Korea bryter internasjonale forpliktelser dersom de bestemmer seg for å gjennomføre noen av testene.

MISLYKKET: Her er raketten som ble sendt opp, og landet i havet kort tid etter. Foto: AP Photo/David Guttenfelder, File/NTBScanpix
MISLYKKET: Her er raketten som ble sendt opp, og landet i havet kort tid etter. Foto: AP Photo/David Guttenfelder, File/NTBScanpix Vis mer