USA vil borde norske skip

I et hemmelig henvendelse til den norske regjeringen ber USA om generelle blankofullmakter til å borde norske skip som kan mistenkes for å bli brukt i terrorformål, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA bedriver allerede en utstrakt kontroll av skipsfarten rundt den arabiske halvøy, og ønsker nå å kunne utvide virksomheten også til andre steder. Henvendelsen til Norge er også trolig sendt til andre skipsfartsnasjoner.

Utenriksminister Jan Petersen (H) ønsker verken å bekrefte eller avkrefte avisens opplysninger.

- Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker knyttet til den internasjonale kampen mot terrorisme, sier Petersen.

Han sier likevel på generelt grunnlag at «det verken er aktuelt å gi USA eller andre blankofullmakt til å ta kontroll over norske skip».

Dialog

Ifølge

Aftenposten

skal Petersen i et møte i Stortingets utvidede utenrikskomité likevel ikke ha avvist enhver inngripen fra USA. Samtidig ønsker regjeringen å forbeholde seg retten til å vurdere hver enkelt forespørsel om å gripe inn overfor norskregistrerte fartøyer i internasjonalt farvann på individuelt grunnlag.

Petersen skal også ha uttrykt ønske om å kunne «gå i dialog» med amerikanerne for å komme deres ønsker i møte. Bakgrunnen for dette skal være en oppfatning av at USA og Norge har felles interesser i å bekjempe internasjonal terror, kombinert med Norges svært begrensede evne til å gripe inn med makt overfor grupper som truer norsk eiendom og liv til sjøs.

Verdenspoliti

Norges Rederiforbund kjenner ikke til henvendelsen fra USA, og ønsker ikke å kommentere Aftenpostens opplysninger. Samtidig har foreningen tillit til at norske myndigheter ivaretar norsk suverenitet og norske interesser på best mulig måte.

Kaptein Arne Rinnan på containerskipet «Tampa», som ble verdenskjent for å ha reddet 430 flyktninger fra den synkende ferja «Palapa», er derimot lite begeistret for amerikanernes ønsker.

- Amerikanernes henvendelse til norske myndigheter liker jeg dårlig. USA kan ikke leke verdenspoliti på de sju hav, sier Rinnan til Aftenposten.

NTB