GLOBUS 2: Radaren som ble bygget på 1990-tallet er moden for noen oppgraderinger - 300 millioner kroner verdt i oppgraderinger. Foto: ODD ERIK SANDBAKKEN/SCANPIX
GLOBUS 2: Radaren som ble bygget på 1990-tallet er moden for noen oppgraderinger - 300 millioner kroner verdt i oppgraderinger. Foto: ODD ERIK SANDBAKKEN/SCANPIXVis mer

USA vil bruke 300 millioner på norsk radar

Det amerikanske luftforsvaret vil oppgradere «Globus 2».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er NRK som skriver om amerikanernes planer for Globus 2-radaren i dag.

I løpet av de kommende to årene vil USA investere 50 millioner dollar, eller nærmere 300 millioner norske kroner, i oppgradering av anlegget i Vardø kommune. I hovedsak er det snakk om utskifting av gamle deler, slik at levetiden forlenges.

Radaren er bygget på 1990-tallet og er drevet i samarbeid mellom det norske etterretningstjenesten og det amerikanske forsvaret.

Forsvarsdepartementet bekrefter Forsvarsdepartementet ville ikke stille til intervju med NRK vedrørende planene, men bekrefter planene i en epost.

Departementet skriver at det dreier seg om en levetidsforlengelse, og at det ikke vil medføre endringer i anleggets oppgaver.

Ordføreren fornøyd Ordfører i Vardø, Lasse Haughom, er fornøyd med at det investeres i anlegget i kommunen.

- Dette er snakk om folk med kompetanse som flytter til Vardø, og det er positivt. Hvert hode som flytter hit betyr mer penger i kommunekassa, sier han til NRK.

- All forsvarsinvestering i Vardø er bra for Vardø kommune, sier ordføreren.

Omstridt Den norskamerikanske radaren har vært gjenstand for mye debatt i årenes løp. Folk i Vardø har fryktet stråling, russerne har mistenkt at den har vært et ledd i planene om et amerikansk rakettskjold, og de samme russerne mente i sin tid at den satte i gang et nytt våpenkappløp.

Irritasjonen over radaren fra russisk side ble etter hvert ganske intens, og 25. februar 2000 uttalte forsvarsminister Eldbjørg Løwer i en pressemelding at radaren slett ikke hadde noe med et potensielt rakettskjold å gjøre.

Hun skrev at den holdt et øye med militær aktivitet i nord, noe som var nødvendig spesielt med tanke på russiske atomvåpen nær den norske grensen.