USA vil bruke forbudte våpen

USA planlegger å bruke forbudte biokjemiske våpen i Irak, skriver The Independent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld opplyste tidligere i måneden at amerikanske styrker planlegger å bruke «ikke-dødelige» biokjemiske våpen under en invasjon av Irak.

Rumsfeld sa dette under en høring i forsvarskomiteen i Representantenes hus, der også USAs forsvarssjef Richard Myers deltok.

Våpen av denne type er i militære kretser kjent som «beroligende», og bli brukt mot irakiske sivile, mot huler eller for å ta fanger, opplyste Rumsfeld.

To av Storbritannias ledende eksperter på kjemiske våpen, professorene Alistair Hay og Julian Perry-Robinson, mener våpen som dette er ulovlige i henhold til Konvensjonen om kjemiske våpen fra 1992 og Geneve-protokollen fra 1928 som forbyr bruk av kjemiske stoffer mot folk i krigstid.

- Det ville være helt skandaløst om de gjorde dette. Denne krigen mot Irak er jo for å forhindre bruk av slike våpen, ikke for å bruke dem, sier Hay.

De to britiske professorene, som begge er rådgivere for Verdens helseorganisasjon (WHO), advarer også mot skadevirkningene.

Faren ved slike våpen ble tydelig avdekket under de russiske spesialstyrkenes storming av en teaterbygning der tsjetsjenske terrorister holdt gisler i oktober, der 127 mennesker ble drept av den antatt ufarlige gassen som først ble pumpet inn.

Både Hay og Perry-Robinson påpeker videre at amerikanerne vil komme på kollisjonskurs med Storbritannia dersom de tar i bruk slike våpen, noe det britiske forsvarsdepartementet skal ha gjort klart overfor USA.

(NTB