USA vil delta i klimaforhandlinger selv om de trakk seg fra Paris-avtalen

USA vil fortsatt delta i internasjonale klimaforhandlinger til tross for at landet trakk seg fra Parisavtalen, uttaler utenriksdepartementet.

FORHANDLER LIKEVEL: USAs president, Donald Trump (t.h.), og utenriksminister Rex Tillerson. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
FORHANDLER LIKEVEL: USAs president, Donald Trump (t.h.), og utenriksminister Rex Tillerson. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«USA vil fortsette å delta i internasjonale klimaforhandlinger og møter … for å beskytte amerikanske interesser og sikre at alle fremtidige politiske valgmuligheter forblir åpne for administrasjonen», heter det i uttalelsen.

Departementet gjør det videre klart at en slik deltakelse vil omfatte pågående forhandlinger knyttet til gjennomføringen av avtalen.

Etter at president Donald Trump 1. juni kunngjorde at han trekker USA ut av Parisavtalen, har det åpnet seg et stort hull i klimafinansieringen.

I midten av juli sa miljøminister Vidar Helgesen (H) til NTB at denne finansieringen blir en viktig diskusjon i månedene som kommer. Han deltok da på EUs uformelle miljøministermøte i Tallinn. Der var det nettopp avtalens skjebne etter Trumps nei som var tema.

Den amerikanske presidenten gikk til kraftig angrep på målet for klimafinansiering da han kunngjorde sin beslutning om å trekke seg ut.

Under forgjengeren Barack Obama var USA en stor bidragsyter til det grønne klimafondet, som FN opprettet for å sikre klimafinansiering til fattige land.

I desember vil Frankrike holde et toppmøte for å markere toårsdagen for Parisavtalen. Der er målet å få andre land til å øke sine bidrag for å veie opp for USA.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer