USA vil deportere hundrevis av bosniere

Appellerer til bosniere verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA planlegger å deportere hundrevis av bosniere som var involvert i krigsforbrytelser under krigen på Balkan på begynnelsen av 1990-tallet.

Amerikansk immigrasjonsmyndigheter har alt identifisert 300 bosniere som de tror har skjult sin delaktighet i krigsforbrytelser, men tjenestemenn tror det kan være snakk om dobbelt så mange, skriver The New York Times.

Srebrenica Ifølge avisa er 150 bosniere alt øremerket for deportasjon, etter å ha blitt knyttet til massakren i Srebrenica der 8 000 muslimske menn og gutter ble drept av bosniske serbere i løpet av fem dager sommeren 1995.

Amerikanske myndigheter får tilgang til stadig flere dokumenter fra Bosnia, som bidrar til å kaste lys over fortida til mange av dem som flyktet til USA under og rett etter krigen på Balkan.

- Til mer vi graver, til flere dokumenter finner vi, sier historikeren Michael MacQueen som arbeider for amerikanske immigrasjonsmyndigheter.

Tidligere soldater Mange av dem som nå har havnet i søkelyset, har en fortid som soldater under krigen. Blant dem som nå kan bli utvist er en fotballtrener i Virginia, en platearbeider i Ohio og fire kasinoansatte i Las Vegas.

Amerikanske myndigheter har også sendt ut en appell til bosniere verden over, om å bidra med opplysninger om krigsforbrytelsene som fant sted og hvem som sto bak dem.

Over 120 000 bosniere søkte om opphold i USA under krigen på 1990-tallet og måtte da opplyse om de hadde vært soldater eller deltatt i noe som kunne være krigsforbrytelser.

Muligheten til å kontrollere opplysningene de ga var svært begrenset, og få fikk derfor avslag.

Folkemord Alle de krigende fraksjonene i Bosnia, både serberne, kroatene og bosnierne, gjorde seg skyldig i etnisk rensing og andre former for krigsforbrytelser.

De bosniske serberne knyttes til langt de fleste overgrepene, og FN har blant annet slått fast at massakren i Srebrenica var folkemord.

FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) har avsagt dom mot nærmere 80 bosniere, de fleste av dem bosniske serbere.

(NTB)