USA vil fjerne militær støtte

Amerikanerne truer med å fjerne militær støtte til land som sier nei til immunitet for landets soldater i krigsforbryterdomstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA går nye veier for å presse gjennom immunitet for amerikanske soldater i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. Denne gangen benytter man en forskrift i den nye antiterrorloven som ble undertegnet av president George W. Bush forrige uke. Land som blir medlemmer av ICC uten å love at de vil beskytte amerikanske statsborgere mot domsforfølgelse, risikerer nå å miste all militær støtte fra USA. NATO-medlemmet Norge blir ikke rammet av truslene. Det gjør heller ikke USAs nære allierte, deriblant Israel, Egypt, Australia, Japan og Sør-Korea.

Militær makt

Den militære støtten kan dreie seg om utdanning, trening og økonomisk hjelp til å kjøpe våpen og utstyr. En annen forskrift i antiterrorloven gir dessuten USAs president mulighet til å sette fri alle amerikanske statsborgere som er pågrepet av domstolen, også ved hjelp av militær makt.

Tidligere i uka innkalte utenriksdepartementet i Washington en rekke utenlandske diplomater for å advare dem mot et betingelsesløst ICC-medlemskap. Flere av diplomatene, som ønsker å være anonyme, skal ha uttalt til avisa The New York Times at de er sinte og overrasket over det amerikanske initiativet.

- På randen av galskap

Norge har også blitt bedt om å inngå en avtale om amerikansk immunitet, men utenriksminister Jan Petersen avviste før helga, ifølge avisa The International Herald Tribune, at Norge kan gå med på en slik ordning. Petersen skal også ha sagt at Norge vil koordinere sin formelle respons med EU.

Menneskerettighetsgrupper har tatt sterkt avstand fra det siste amerikanske utspillet.

- Dette er på randen av galskap, uttalte Kenneth Roth, leder av Human Rights Watch, til New York Times.

Hans organisasjon har sendt brev til alle landene som har signert eller ratifisert domstolen, og bedt om at man ikke lar seg skremme av USAs trussel om å trekke tilbake militær støtte.