STRATEGI: President Barack Obama, omringet av militære ledere, snakket i dag om hva som vil bli prioritert og kuttet i budsjettet for militæret.Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO / Saul LOEB
STRATEGI: President Barack Obama, omringet av militære ledere, snakket i dag om hva som vil bli prioritert og kuttet i budsjettet for militæret.Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO / Saul LOEBVis mer

- USA vil forberede seg på konfrontasjon med Kina og Iran

Obama snakket i dag om USAs nye militære strategi. Stormakten retter blikket mot Stillehavet, sier eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vårt forsvar vil bli slankere. Men verden skal vite at USA kommer til å opprettholde sin militære overlegenhet med væpnede styrker som er raske, fleksible og klare til å møte alle former for trusler, sa president Barack Obama da han presenterte den nye strategien i Pentagon torsdag.

Ifølge en tjenestemann ønsker USAs regjering en militærstrategi som er «mer realistisk».

- Som vi så i Libya, trenger du ikke nødvendigvis ha styrker på bakken hele tiden, sier kilden.

Militærstrategien ble lagt fram torsdag, og om noen uker kommer forslaget til forsvarsbudsjett for neste år.

Selv om strategien ikke vil inneholde pengesummer eller tallfeste kutt i styrkene, er det klart at forsvaret vil merke det når stormakten må redusere budsjettunderskuddet. Militærbudsjettene vil vokse mindre enn tidligere, ifølge Obamas medarbeidere.

Investere i fly og skip Hæren har est ut under de langvarige krigene i Afghanistan og Irak. Når nå bakkestyrkene hentes hjem herfra, vil hæren krympe. Slik skal det bli penger til å investere i flyvåpenet og marinen.

Amerikanerne ønsker å kunne stanse Iran dersom landet forsøker å hindre oljetransporten i Persiabukta, ifølge kilder i forsvarsdepartementet. Dessuten vil USA hindre kinesisk dominans i det omstridte Sør-Kinahavet.

- Det ser ut til at Obamas strategi hovedsakelig vil ha fokus på å holde igjen Iran og Kina. Utplassering av styrker og salg av våpen til land rundt Persiabukta og vest i Stillehavet vil derfor være sentralt i strategien, sier Loren Thompson ved tankesmia Lexington Institute, som har bånd til militærindustrien.

Andre forskere mener USA ønsker å bruke mindre ressurser i Midtøsten for å kunne markere seg i Asia. Europa, Afrika og Latin-Amerika vil også få mindre oppmerksomhet. Antall soldater som er tilknyttet baser i Europa, kan bli kraftig redusert.

Færre kriger USA vil droppe doktrinen om at landet skal kunne utkjempe - og vinne - to større kriger samtidig, ifølge tjenestemenn. I stedet vil målet være å utkjempe og vinne en større krig av gangen, mens en annen trussel kun skal avverges eller blokkeres.

Men det kan bli vanskelig for Obama å selge inn den nye strategien i et valgår. Hauker blant republikanerne står klare til å angripe ham for å være svak i sikkerhetspolitikken.

Også hos USAs motstandere kan den nye strategien oppfattes som et svakhetstegn, hevder kritikere.

- Å forlate strategien om å kunne kjempe to regionale kriger er en oppskrift på katastrofe. Alt det gjør, er å oppmuntre til eventyrlyst hos mulige motstandere der ute som vil utnytte ethvert tegn til svakere amerikansk innsatsvilje, sier den pensjonerte generalløytnanten i flyvåpenet, Dave Deptula, til National Public Radios nettsider.

Han er blant dem som mener den nye militærstrategien blir drevet fram av tallknusere på administrasjonens budsjettkontor.

- Kirurgiske kutt Men Det hvite hus sier at budsjettkuttene ikke skal gå ut over viktige militære målsettinger.

- Presidenten har gjort det klart overfor sine medarbeidere at vi må gå nøye igjennom utgiftene til forsvaret for å sikre at kuttene blir foretatt kirurgisk, og at våre fremste mål blir oppfylt, sier talsmann Jay Carney.

Ved siden av hardere militære prioriteringer må Pentagon stri med stadig voksende kostnader til lønn og velferdsgoder til soldater og veteraner. Slike utgifter utgjør anslagsvis 181 milliarder doller av et årlig budsjett på nesten 700 milliarder, ifølge AFP.

Nyhetsbyrået skriver at det kommende budsjettforslaget legger opp til at flere våpenprogrammer forsinkes, deriblant det avanserte kampflyet F35, som Norge planlegger å kjøpe.

(NTB)