Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vil frigi videoopptak av bin Laden

President George W. Bush planlegger å frigi et videoopptak som viser at Osama bin Laden kjente til terrorangrepene på New York og Washington på forhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det 40 minutter lange amatøropptaket kan bli frigitt så tidlig som onsdag dersom ingen amerikanske hemmeligheter blir avslørt, sa talsmannen for Det hvite hus, Ari Fleischer, mandag.

- For dem som ser dette opptaket, vil de innse at han ikke bare er skyldig i ubegripelig drap, men også at han verken har samvittighet eller sjel, og at han står for det verste i sivilisasjonen, sa Bush.

Det har vært heftig debatt i administrasjonen om opptaket skal offentliggjøres. Tilhengerne av å frigi videoen sier at den inneholder klare bevis på at bin Laden er skyldig i terrorangrepene 11. september, og at den vil bidra til å overbevise skeptikere, særlig i den arabiske verden.

Andre derimot frykter at videoen vil fungere som en gratis talerstol for bin Laden, og at amerikanske etterretningshemmeligheter kan bli avslørt. Det var Washington Post som søndag avslørte at videoen eksisterer. Den ble funnet i et privat hjem i Jalalabad etter at Taliban rømte byen.

Videoen viser at bin Laden var overrasket over hvor enorme skadene ble, og at han moret seg over at noen av kaprerne åpenbart ikke skjønte at de var på et selvmordsoppdrag.

For å forsikre alle om at amerikanerne ikke prøver å forvrenge innholdet av videoen, skal oversettelsen av det som blir sagt bli gjort av uavhengige oversettere.

(NTB)

Hele Norges coronakart