Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vil gi irakerne styrke

Nå vil amerikanerne vise at irakerne er i stand til å ta over i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Operasjon «Svermer» fortsatte i går med 800 mann. Amerikanere og irakere leter side om side etter opprørerne.

Det bor omtrent 600 mennesker på de 150 gårdene i de tre landsbyene i Salaheddin-provinsen nord for Samarra, hvor operasjonen finner sted.

Soldatene går fra hus til hus for å lete etter de minst 100 opprørerne man mistenker befinner seg i området. Operasjonen vil fortsette i morgen.

Benekter timing

Minst 50 av innbyggerne er tatt inn til avhør, 17 av dem ble raskt løslatt. Amerikanerne melder at det er funnet nedgravde våpendepoter, med eksplosiver, materiale til å lage veibomber og annet militært utstyr.

Troppene leter også etter dem som sto bak bombingen av Al-Askari moskeen.

En av kommandoens øverste, generalløytnant Peter Chiarelli, benekter at timingen for luftangrepet er styrt fra Det hvite hus. Han sa på amerikansk fjernsyn i går at operasjon «Svermer» har vært planlagt i flere måneder, og at tidspunktet er basert på militær etterretning fra Irak.

-  Denne operasjonen var en oppfølging av tidligere operasjoner, blant annet en for tre uker siden som ble kalt «Katrina», svarte generalløytnanten.

 ROSER IRAKERNE:  Kommandoens øverste, generalløytnant Peter Chiarelli, roser de irakiske styrkenes innsats i operasjon «Svermer»: -  For ett år siden ville en slik operasjon blitt gjennomført hovedsakelig med amerikansk mannskap, sa han på amerikansk fjernsyn i går. Her forbereder amerikanske soldater seg på å skifte stilling, i Salaheddin-provinsen nord for Samarra. Foto: Khalid Mohammed/AP Photo/Scanpix
ROSER IRAKERNE: Kommandoens øverste, generalløytnant Peter Chiarelli, roser de irakiske styrkenes innsats i operasjon «Svermer»: - For ett år siden ville en slik operasjon blitt gjennomført hovedsakelig med amerikansk mannskap, sa han på amerikansk fjernsyn i går. Her forbereder amerikanske soldater seg på å skifte stilling, i Salaheddin-provinsen nord for Samarra. Foto: Khalid Mohammed/AP Photo/Scanpix Vis mer

Roser irakerne

Over halvparten av troppene på operasjon «Svermer» er irakere.

-  For ett år siden ville en slik operasjon blitt gjennomført hovedsakelig med amerikansk mannskap, sier Chiarelli, som roser de irakiske styrkenes innsats under operasjonen.

Amerikanerne og irakerne jobber side om side, rapporterer CNNs Nic Robertson. Han er eneste journalist som har fått dekket militæroperasjonen.

Andre dag av «Svermer» markerer også treårsdagen for president George W. Bushs ultimatum til Saddam Hussein: Kom deg ut av landet innen 48 timer, ellers blir det militær konflikt.

Søndag er det tre år siden krigen startet.

Etter bombingen av moskeen, tror et flertall av amerikanerne at det går mot borgerkrig i Irak. Det bør irakerne ordne opp i sjøl, mener flere og flere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!