USA vil gi Iran atomteknologi

USA har nærmet seg EUs forslag. Iran har fått et tilbud som stormaktene håper vil føre til en løsning med Teheran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den iranske sjefsforhandleren beskrev tirsdagens samtaler i Teheran, og tilbudet fra EUs utenrikspolitiske kommisær Javier Solana, som «positive skritt» og «konstruktivt» etter møtet.

De fem faste medlemmene av sikkerhetsrådet (deriblant USA) og Tyskland har utarbeidet forslaget under møter i Wien, ifølge BBC.com.

Ifølge vestlige diplomatiske kilder inneholder pakken blant annet:

- En lettvanns atomreaktor

- Ekstradeler fra Boeingfabrikkene i USA til Irans slitne sivile flypark

- Oppheving av flere restriksjoner på bruken av USA teknologi i landbrukssektoren

- Støtte til et iransk medlemskap i Verdens handelsorganisasjon

Fraværet av anti-vestlig retorikk var påfallende da Irans sjefsforhandler Ali Larijani skulle kommentere dagens samtaler til media.

HENRY KISSINGER INN I IRANKRISEN: Tidligere utenriksminister for USA under Richard Nixon og Russlands president Vladimir Putin var i dag til samtaler om Irans atomprogram. Putin mente det amerikansk-russiske samarbeidet viste at de to landene kan samarbeide og lage kompromisser. Foto: AP
HENRY KISSINGER INN I IRANKRISEN: Tidligere utenriksminister for USA under Richard Nixon og Russlands president Vladimir Putin var i dag til samtaler om Irans atomprogram. Putin mente det amerikansk-russiske samarbeidet viste at de to landene kan samarbeide og lage kompromisser. Foto: AP Vis mer


- Europa gjorde rett i å forsøke diplomatiske forhandlinger for å løse problemet, sa Larijani.

Dette gir håp om et positivt svar fra Iran. Tilbake krever sikkerhetsrådet og Tyskland at Iran stopper all anrikning av uran. Bak forslaget står nå Kina, Russland og USA samlet, og Iran er ikke lengre i en possisjon til å like enkelt splitte stormaktene som tidligere.

Strøm - ikke våpen
Forslaget om en lettvanns atomreaktor har tidligere blitt presentert av EU som en løsning på Irans ønske om å utvikle sin egen atomteknologi. Da ble forslaget avvist av USA og Iran. Iran har ønsket tungtvannsreaktorer som kan gjøre det mulig å anrike uran til bruk for atomvåpen.

En lettvannsreaktor gjør det ikke mulig å anrike uranen som trengs og EUs Solana legger vekt på at om Iran tar i mot tilbudet viser det at landets hensikter ikke er annet enn å produsere strøm. - Det vil bli vanskelig for Teheran å avvise insentivene dersom de virkelig bare ønsker atomenergi, har Solana uttalt tidligere om reaktortilbudet.

Foto: AP
Foto: AP Vis mer
LETTVANNSREAKTOR: Denne lettvannsreaktoren er under bygging i Nord-Korea.
IRANS SJEFSFORHANDLER i atomspørsmål, Ali Larijani (venstre), i samtale med Hassan Khomeini (høyre) barnebarnet til den mer kjente Ayatollah Khomeini, en av hovedmennene bak Irans islamske revolusjon i 1979.
EUS UTENRIKSPOLITISKE KOMMISÆR: Javier Solana på pressekonferanse i Teheran i dag. Han presenterte en pakke med insentiver for å få Iran til å endre sin atompolitikk.