Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vil gi Røde Kors navnene på terror-fangene

30-40 utlendinger holdes bare i Afghanistan.

HJERNEN BAK 11. SEPTEMBER-ANGREPET:  Khalid Sheikh Mohammed ble tatt til fange 1. mars 2003, og ble avhørt på hemmelig sted.  Foto: SCANPIX/AP
HJERNEN BAK 11. SEPTEMBER-ANGREPET: Khalid Sheikh Mohammed ble tatt til fange 1. mars 2003, og ble avhørt på hemmelig sted. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske forsvarsledelsen i Pentagon, har nå snudd og vil la Røde Kors få tilgang til hvem som holdes fanget i Irak og Afghanistan, melder avisa New York Times.

CIA satte opp et nett av hemmelige fengsler flere steder i verden etter 11. september-angrepene.

Systemet ble kraftig kritisert, og tidigere i år erkjente USA at flere fanger var blitt utsatt for tortur under avhør i disse fengslene.

En av de som ble torturert er mannen som regnes som hjernen bak angrepene mot USA den 11. september 2001, Khalid Sheikh Mohammed.

Vanntorturert 183 ganger
Han ble tatt til fange i Pakistan 1. mars 2003 og holdt på hemmelig sted. Khalid Sheikh Mohammed ble utsatt for vanntortur 183 ganger under avhørene som var ledet av CIA.

President Barack Obama satte en stopper for CIA-fengslene i januar i år, men det amerkanske forsvaret har fremdeles fengsler hvor de holder mistenkte terrorister, både i Afghanistan og Irak.

Pentagon har tidigere avvist å gi detaljer om hvem og hvor mange fanger som holdes i disse fengslene.

Endringen fra Pentagon kommer etter at det har dukket opp en ny rapport som er kritisk til CIAs avhørsprogram. Rapporten skal være skrevet i 2004 og skal etter hva flere amerikanske nyhetsmedier melder, bli offentliggjort i løpet av noen dager.

Gjennomførte liksom-henrettelser
Rapporten gir mer detaljert innsikt i hvordan CIA gjennomførte avhør av terrormistenkte fanger. De skal blant annet ha gjennomført liksom-henrettelser for å skremme fanger. De skal også ha truet minst en fange med våpen og med en drill.

Det er også kjent at de skal ha skutt i cellen ved siden av der avhørene foregitt, for å la fangen som ble avhørt tro at de henrettet en fange i rommet ved siden av.

Røde Kors skal allerede ha fått tilgang til navn på fanger, men Røde Kors ønsker ikke kommentere saken.

President Barack Obama beordret stenging av alle hemmelige CIA-drevne fengsler i januar, men det amerikanske forsvaret har fremdeles fengsler i Afghanistan og Irak.

30-40 utlendinger fengslet i Afghanistan
New York Times melder at det til enhver tid trolig er mellom 30 og 40 utenlandske fanger i fengselet i Afghanistan. Røde Kors har inntil nå ikke hatt tilgang til å besøke disse fengslene.

Reglene som Pentagon nå innfører, gir de amerikanske styrkene lov til å holde en fange i to uker før de må overføres til et mer ordinært fengsel, hvor Røde Kors har tilgang til fangene.

Røde Kors skal uansett ha melding om hvem fangen er innen to uker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media