USA vil gjenoppta Doha-forhandlinger

USA oppfordrer de 148 medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) til å gjenoppta Doha-forhandlingene som brøt sammen i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utsending til WTO, Robert Zoellick, sier til Financial Times at han nå vil sende brev til handelsministrene i alle de 148 medlemslandene, i et forsøk på å oppnå enighet om betingelsene for en ny forhandlingsrunde.

Zoellick håper forhandlingene kan gjenopptas innen sommeren, slik at det kan holdes et møte på ministernivå i Hongkong innen utgangen av året.

Den amerikanske handelsrepresentanten sier videre i intervjuet med den britiske avisa at en endelig avtale med sikte på å liberalisere verdenshandelen vil være umulig dersom man ikke kvitter seg med eksportsubsidiene for landbruksvarer innen en viss dato.

Forhandlingene om nye regler for liberalisering av verdenshandelen ble innledet i Doha i Quatar i 2001, men fikk et skudd for baugen da ministermøtet i den mexicanske badebyen Cancun brøt sammen i september 2003.

Forhandlingene omfatter liberalisering av markedsadgang på flere områder, men spesielt innenfor landbruksforhandlingene er frontene steile.

Norske bønder frykter landbruket i Norge vil forsvinne hvis forslagene som ble lagt fram i Cancun blir gjeldende. Spesielt frykter Norge et generelt tak på landbrukstoll.

Samtidig åpner forhandlingene så langt for større markedsadgang for fisk, noe som kan bety milliardinntekter for Norge.

NTB-Reuters