USA vil gjenoppta Doha-forhandlinger

USA oppfordrer de 148 medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) til å gjenoppta Doha-forhandlingene som brøt sammen i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs utsending til WTO, Robert Zoellick, sier til Financial Times at han nå vil sende brev til handelsministrene i alle de 148 medlemslandene, i et forsøk på å oppnå enighet om betingelsene for en ny forhandlingsrunde.

Zoellick håper forhandlingene kan gjenopptas innen sommeren, slik at det kan holdes et møte på ministernivå i Hongkong innen utgangen av året.

Den amerikanske handelsrepresentanten sier videre i intervjuet med den britiske avisa at en endelig avtale med sikte på å liberalisere verdenshandelen vil være umulig dersom man ikke kvitter seg med eksportsubsidiene for landbruksvarer innen en viss dato.

Forhandlingene om nye regler for liberalisering av verdenshandelen ble innledet i Doha i Quatar i 2001, men fikk et skudd for baugen da ministermøtet i den mexicanske badebyen Cancun brøt sammen i september 2003.

Forhandlingene omfatter liberalisering av markedsadgang på flere områder, men spesielt innenfor landbruksforhandlingene er frontene steile.

Norske bønder frykter landbruket i Norge vil forsvinne hvis forslagene som ble lagt fram i Cancun blir gjeldende. Spesielt frykter Norge et generelt tak på landbrukstoll.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer