Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vil ha FN-sanksjoner mot Mugabe

Men afrikanske statsledere er tause.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA jobber nå for at FNs sikkerhetsråd skal innføre sanksjoner mot president Robert Mugabe og hans menn, etter at diktatoren nok en gang har utnevnt seg selv som Zimbabwes president. I et forslag til resolusjon, tar amerikanske myndigheter til ordet for at reiseforbud, stans av våpenleveranser og frysing av utenlandske kontoer bør settes i verk overfor Mugabe, skriver Los Angles Times.

Men de øvrige medlemmene i Sikkerhetsrådet er ikke like ivrige. Både Kina, Russland og Sør-Afrika er skeptiske til å blande seg inn i Zimbabwes indre forhold.

- Dette er et afrikansk problem, sier den kinesiske viseambassadøren Liu Zhenmin, ifølge den amerikanske avisa.

Storbritannia, som allerede har sine egne sanksjoner mot Mugabe og 130 andre personer i hans regime, vil forsterke sine sanksjoner mot landet om ikke Den afrikanske unionen klarer å overtale presidenten til å samtale med opposisjonen.

Zimbabwes FN-ambassadør Boniface Chidyausiku lar seg ikke imidlertid skremme av sanksjonstruslene.

- Jeg mister ikke nattesøvnen av dette, sier han, ifølge BBC.

Lite press

De afrikanske lederne som nå deltar på møte i Den afrikanske unionen (AU) er heller ikke enig om hvor hardt Mugabe bør presses.

image: USA vil ha FN-sanksjoner mot Mugabe

I åpningstalen til møtet unngikk AU-leder, Tanzanias president Jakaya Kikwete, å ta opp situasjonen direkte. Han gratulerte det zimbabwiske folk og AUs meklere, men ikke Mugabe selv. Han kalte valgene «historiske», men sa også at det finnes utfordringer.

Et resolusjonsutkast skrevet av AUs utenriksministere, ventet å bli vedtatt på møtet, kritiserer verken valget eller Mugabe selv. Utkastet fordømmer vold på generelt grunnlag og oppfordrer til dialog.

USAs Afrika-utsending tror kritikken i stedet blir framført i kulissene.

-  Jeg tror tradisjonen på AU-toppmøter er å spare den skarpeste kritikken til møter som foregår bak lukkede dører, spesielt når det er statsledere som møtes, sier Jendayi Frazer, statssekretær i utenriksdepartementet med ansvar for Afrika-saker, ifølge AP.

- Er en skam

Kenyas statsminister Raila Odinga, var den afrikanske lederen som gikk sterkest ut mot Mugabe. Han mener den 84 år gamle diktatoren bør utestenges fra AU inntil det er holdt frie og rettferdige valg i Zimbabwe.

Den kenyanske regjeringssjefen framholdt på en pressekonferanse i Nairobi mandag at organisasjonen ikke bør ha noe med Mugabe å gjøre før han går med på en demokratisk løsning på konflikten i Zimbabwe.

-  Det som skjer i Zimbabwe, er en skam og setter hele Afrika i en pinlig situasjon i verdenssamfunnets øyne. Vi må ta avstand fra det som skjer der i landet, sier Odinga, ifølge Wall Street Journal

INGEN SAMLET FRONT: 
De afrikanske lederne som nå deltar på møte i Den afrikanske unionen (AU) er ikke enige om hvor hardt Mugabe bør presses. Foto: AP/SCANPIX
INGEN SAMLET FRONT: De afrikanske lederne som nå deltar på møte i Den afrikanske unionen (AU) er ikke enige om hvor hardt Mugabe bør presses. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!