USA vil ha Hillary

53 prosent av amerikanerne sier nå at de vil stemme eller trolig vil stemme på Hillary Clinton dersom hun stiller i presidentvalget i 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det er første gang i historien at flertallet i USA er positive til en kvinnelig president, ifølge meningsmålingen fra USA TODAY/CNN.

De fleste politiske observatører i USA tror Hillary Clinton kommer til å stille som presidentkandidat.

Selv har hun ikke offentlig bekreftet at hun ønsker å bli demokratenes kandidat, men alt tyder på at den tidligere førstedamen ønsker seg tilbake til Det hvite hus.

Viktig frifinnelse

Meningsmålingen er naturlig nok en positiv tilbakemelding for Hillary Clinton. Langt viktigere var likevel rettsavgjørelsen i California natt til lørdag norsk tid.

Da ble hennes tidligere innsamlingsdirektør - som hadde ansvaret for å samle inn penger til Hillary Clintons senatsvalgkamp i 2000 - frikjent for beskyldningene om pengefusk.

Davis Rosen risikerte 10 års fengsel. Han var anklaget for juks med bokføring av innsamlede midler, slik at Hillary kunne bruke flere millioner ekstra på valgkampen.

Tøff kamp

Dette ville blitt brukt mot henne dersom Rosen hadde blitt dømt. Clinton-advokat David Kendall hadde følgende kommentar til frifinnelsen:

-  Senator Hillary Clinton er veldig glad på vegne av David Rosen og hans familie.

Strategene i det republikanske partiet hadde håpet på en fellende dom. Konservative aviser og TV-stasjoner hadde store oppslag om Hillary Clinton og pengefusk før rettssaken.

Ved siden av Hillary Clinton nevnes John Kerry og visepresidentkandidat John Edwards som de mest sannsynlige demokratiske kandidatene til valget i 2008.

President George W. Bushs bror, Floridas guvernør Jeb Bush, avviser at han er kandidat, men blir fortsatt regnet som republikanernes beste kort.

Dermed kan det kan ikke utelukkes at kampen om Det hvite hus i 2008 blir et nytt Clinton- Bush-oppgjør - som i 1992.