FORSLAGSKASSE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen etablerer nå forslagskasse der alle som er opptatt av kampen mot radikalisme kan komme med innspill. Her fotografert under presentasjonen av den tverrdepartementale satsingen på forebygging av radikalisering og rekruttering av ungdom til ekstremisme. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORSLAGSKASSE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen etablerer nå forslagskasse der alle som er opptatt av kampen mot radikalisme kan komme med innspill. Her fotografert under presentasjonen av den tverrdepartementale satsingen på forebygging av radikalisering og rekruttering av ungdom til ekstremisme. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

USA vil ha informasjon om norsk ekstremisme

Barack Obamas justisminister ber Anders Anundsen om å bli oppdatert om islamsk radikalisering i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Det var da justis- og beredskapsminister Anders Anundsen besøkte USAs justisminister Eric Holder i Washington i midten av måneden at spørsmålet ble brakt på bane.

- Spennende, fordi Eric Holder hadde merket seg det norske engasjementet i kampen mot ekstremismen, forteller Anders Anundsen til Dagbladet.

Ønsker dialog Frp-statsråden ble overrasket over hvor godt informert hans amerikanske kollega var om situasjonen i Norge, ikke minst om opprettelsen av arbeidsgruppen som skal utarbeide tiltak for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme.

- Justisminister Eric Holder er veldig opptatt av at vi skulle ha dialog underveis i prosessen og ønsker innspill fra arbeidsgruppa.
Han var interessert i å følge med på hvordan vi kan gjøre dette til verktøy, som kan tas i bruk, sier Anundsen.

Verre i Norge Som understreker at han synes det er bra at den amerikanske justisministeren følger med på hva som gjøres i Norge i kampen mot radikalisering.

- Når det gjelder andel av befolkningen, er problemet faktisk langt mindre i USA enn i Norge.
Vi snakker om 30-40 islamske ekstremister, de snakker om et betydelig lavere antall. Men USA er også bekymret over utviklingen, sier justisminister Anders Anundsen.

Oppdatert Han understreker at det vil bli lagt opp til en toveiskommunikasjon.
- Det å samarbeide med amerikanerne med de ressursene og den erfaringen de har på dette feltet, er meget interessant og viktig for oss. Samtidig kan vi bidra med å holde dem oppdatert etter hvert som arbeidsgruppa legger fram sine forslag, sier Anundsen.

Seks tiltak Det hurtigarbeidende utvalget, under ledelse av ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i Justisdepartementet, skal legge fram sine forslag til tiltak før 1. februar 2014.

Den tverrdepartementale arbeidsgruppa er særlig bedt om å vurdere behovet for tiltak for å:
• øke kunnskapen og kompetansen.
• styrke samarbeidet for tidlig forebyggende innsats.
• forebygge tilvekst til ekstreme miljøer.
• reintegrere radikaliserte personer i samfunnet.
• forebygge bruk av internett som arena for rekruttering og radikalisering.
• styrke det internasjonale samarbeidet.

I forbindelse med utarbeidelsen av handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme er det etablert ei forslagskasse, radikalisering.no, der justisministeren ber privatpersoner og organisasjoner komme med innspill og synspunkter. I dag åpner Anders Anundsen konferansen «Felles ansvar for tidlig forebygging» på Politihøgskolen.

KOLLEGER: USAs justisminister Eric Holden diskuterte islamsk ekstermisme med sin norske kollega Anders Anundsen i Washington. Foto: Privat
KOLLEGER: USAs justisminister Eric Holden diskuterte islamsk ekstermisme med sin norske kollega Anders Anundsen i Washington. Foto: Privat Vis mer