USA vil ha inntil fire kampfly på Rygge i Østfold

USAs flyvåpen vil bruke 90 millioner kroner på Rygge flyplass.

DYRT: Rygge flystasjon i Østfold står oppført i den amerikanske kongressens 2018-budsjett. USA vil bruke 90 millioner kroner på klargjøre flyplassen. Foto: Yonhap via AP / NTB scanpix
DYRT: Rygge flystasjon i Østfold står oppført i den amerikanske kongressens 2018-budsjett. USA vil bruke 90 millioner kroner på klargjøre flyplassen. Foto: Yonhap via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs Rygge-planer skal drøftes bak lukkede dører i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.

Denne uken ble det kjent at Rygge flystasjon i Østfold står oppført i den amerikanske kongressens 2018-budsjett med 10,3 millioner dollar. USA vil bruke 90 millioner kroner på å gjøre Rygge flyplass i stand til amerikanske kampfly.

Ifølge prosjektbeskrivelsen ønsker USA at Rygge kan huse inntil fire F-22 Raptor kampfly ved behov.

Jagerflyene F-15, F-16, F-22 og F-35 nevnes spesielt i prosjektet som er koordinert med vertsnasjonen Norge.

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad har amerikansk forsvarspersonell ved flere anledninger besøkt Rygge flystasjon det siste året som et ledd i forberedelsene til byggearbeidet.

Forsvarsdepartementet påpeker at Rygge-saken ennå ikke har vært politisk behandlet. Nå skal saken drøftes bak lukkede dører i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.

- Jeg skal ikke forskuttere debatten, men jeg tror at den kommer til å gå i kjente skillelinjer, sier Hårek Elvenes, forsvarspolitisk talsmann i Høyre til TV 2.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer