USA vil ha lavere narkostraffer

For ikke-voldelige som ikke er tilknyttet gjenger.

To kvinner deler en joint i Lafayette Park i Washington DC. Nå vil USA har lavere straffer for ikke-voldelige narkoforbrytere. Foto: AFP PHOTO / Files / SHAWN THEW / NTB Scanpix
To kvinner deler en joint i Lafayette Park i Washington DC. Nå vil USA har lavere straffer for ikke-voldelige narkoforbrytere. Foto: AFP PHOTO / Files / SHAWN THEW / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs regjering skal minske bruken av minimumsstraffer for ikke-voldelige narkotikaforbrytere som ikke er tilknyttet gjenger eller organisert kriminalitet.

Selv om USAs befolkning bare har økt med en tredel siden 1980, har antallet innsatte i fengsler gått opp med 800 prosent. Av de nesten 220.000 som er innsatt i føderale fengsler, er nesten halvparten dømt for narkotikarelaterte forbrytelser, mange av dem ikke-voldelige og lite alvorlige.

- I dag har vi en ond sirkel av fattigdom, kriminalitet og fengsling som fanger altfor mange amerikanere og ødelegger for mange lokalsamfunn. Mange sider ved rettssystemet bidrar til å forverre disse problemene framfor å avhjelpe dem, sier justisminister Eric Holder.

De strenge minimumsstraffene for narkotikaforbrytelser ble en del av den føderale straffeloven i 1986 og 1988.

Justisministeren håper nå at Kongressen vil forandre loven. I mellomtiden har han instruert justisdepartementet om å justere sin praksis for tiltaler.

- Bestemmelsene som krever utøyelige straffer uavhengig av den individuelle oppførselen i enkeltsaker, reduserer aktorer, dommere og juryers bruk av dømmekraft, sa Holder.

Han påpekte at selv om USA bare har 5 prosent av verdens befolkning, har landet nesten er firedel av alle verdens innsatte.

(NTB)