Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA vil ha med Norge i stor militæroperasjon mot IS

Norge vil sende styrker til Irak.

VURDERER: Forsvarsminister Ine MArie Eriksen Søreide (t.v.), statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende under Nato-toppmøtet i Wales tidligere i høst. Nå kan norske styrker bli sendt til Irak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VURDERER: Forsvarsminister Ine MArie Eriksen Søreide (t.v.), statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende under Nato-toppmøtet i Wales tidligere i høst. Nå kan norske styrker bli sendt til Irak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen vil trappe opp Norges militære bidrag til krigen mot terrorgruppa Den islamske state (IS) i Irak, og etter det NTB erfarer vil et forslag om å sende militærrådgivere til Irak bli lagt fram for Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité torsdag.

- Konkret forespørsel Vi Menn skriver at USA og flere allierte forbereder en stor operasjon mot IS og vil ha med norske spesialstyrker. Ifølge bladet teller vurderer regjeringen nå om de skal tilby soldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK) og Marinejegerkommandoen (MJK).

Ifølge Vi Menns kilder vil regjeringen først orientere Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité, men ledelsen ved det amerikanske militærhovedkvarteret Central Command i Tampa i Florida ha kommet med en konkret forespørsel til norske myndigheter om å bidra i den forestående operasjonen.

Det skal ikke være spesifisert hva USA ønsker at de norske soldatene skal bidra med.

110 soldater Ifølge VG ligger det an til at regjeringen vil sende 110 norske soldater til den USA-ledede styrken i Irak som kjemper mot IS, og inntil 75 soldater til en helt ny NATO-kommando i Afghanistan i løpet av de neste månedene.

Norge har så langt sagt nei til å bidra med jagerfly, blant annet av hensyn til Russland og den sikkerhetspolitiske situasjonen i våre nærområder.

Flere land Tidligere har de norske soldatene i FSK og MJK blant annet utført en rekke oppgaver i Afghanistan fra strategisk rekognosering til opplæring av lokalt spesialpoliti. Ifølge Vi Menn har de norske soldatene utført oppgavene på en så god måte at de nå er blitt svært ettertraktet av amerikanerne.

- Amerikanske spesialstyrker er allerede utplassert i Irak og Jordan, og venter på grønt lys fra Det hvite hus. Også andre land i koalisjonen deriblant Danmark, Canada, Italia og Spania har meldt inn spesialstyrker til den planlagte operasjonen, sier amerikanske Jack Murphy, tidligere spesialstyrkesoldat og redaktør av nettstedet SOFREP.com, til Vi Menn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!