USA vil ha med seg ni andre land for å bekjempe IS

Vil ha militærkoallisjon.

MØTE: USAs utenriksminister John Kerry har bedt Storbritannia og åtte andre land om å bidra i en koalisjon for å bekjempe islamistgruppen Den islamske staten (IS). Her er han sammen med Storbritannias statsminister David Cameron på NATO-toppmøtet i Wales. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix
MØTE: USAs utenriksminister John Kerry har bedt Storbritannia og åtte andre land om å bidra i en koalisjon for å bekjempe islamistgruppen Den islamske staten (IS). Her er han sammen med Storbritannias statsminister David Cameron på NATO-toppmøtet i Wales. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA oppfordrer ti land til å bidra i en militærkoalisjon for å bekjempe islamistgruppen Den islamske staten (IS).
 
USAs utenriksminister John Kerry holdt et møte med de ni landene under NATO-toppmøtet i Newport i Wales. På møtet deltok representanter fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Danmark, Tyrkia, Polen, Canada og Australia.

Kerry sier det ikke er aktuelt for koalisjonen å gå inn med bakkestyrker, men sier landene i koalisjonen vil bidra for å bekjempe trusselen IS utgjør.

-Facisme KrF-leder Knut Arild Hareide sier Norge må være beredt til å sende militære styrker for å bekjempe IS.

- Dersom FNs sikkerhetsråd ber verdens nasjoner om å ta et oppgjør med IS, så må Norge ta sin del av ansvaret. Om nødvendig må vi bidra med militære krefter, forutsatt at det ligger et FN-mandat i bunnen, sa Hareide da han åpnet KrFs landsstyremøte fredag.

Salen reagerte med applaus. Hareide tok et kraftig oppgjør med IS.

- De hogger hender og de hogger halser. De gir folk valget mellom å konvertere til en annen religion eller å dø. Dette er fascisme forkledd som religion, sa partilederen.

Når det gjelder krisen i Ukraina, ser Hareide derimot bare en politisk løsning.

- Jobb nummer én blir å dempe retorikken fra Anders Fogh Rasmussen, sier Hareide.

Tror på norsk deltakelse Norge kan komme til å slutte seg til den foreslåtte militærkoalisjonen mot Den islamske staten (IS), tror seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

- USA forsøker å få støtte fra de absolutte tungvekterne først. Jeg tror ikke dette utelukker at andre kan slutte seg til senere. Det vil nok bli en rolle for Norge også, sier seniorforskeren, som mener det er for tidlig å si hva som blir oppgaven til en slik koalisjon.

- Det er ikke noe som tyder på en NATO-styrke på bakken. Det er nok snakk om militære støttefunksjoner som våpenleveranser og forsyninger til kurderne og Iraks hær, sier Melby.

(NTB)