- USA vil ha mine-løsning

BRUSSEL (Dagbladet): USA har på ny vist forhandlingsvilje i den betente striden om forhåndslagring av forbudte miner i Norge, etter de knallharde utspillene fra senator Jesse Helms og forsvarsminister William Cohen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag i forrige uke var USAs ambassadør i Oslo, Thomas Loftus, på farvelvisitt hos utenriksminister Knut Vollebæk, og han skal under denne samtalen ha uttrykt vilje til å finne en løsning. Vollebæk møter den amerikanske utenriksministeren Madeleine Albright førstkommende onsdag.

Noe vi kan håndtere

- Mitt inntrykk er at amerikanerne er enige med oss om at dette er et håndterbart problem, sier Vollebæk til Dagbladet.

- Er striden med USA om forhåndslagring av miner begynnelsen på slutten for de amerikanske forhåndslagrene i Midt-Norge?

- Jeg vil avdramatisere konflikten. Den kontakten jeg har hatt med amerikanerne har overbevist meg om at vi kan behandle konflikten på en normal måte. Jeg er opptatt av at dette ikke skal bli et spørsmål om forhåndslagre eller ikke, men hvordan Norge i samarbeid med USA skal gjennomføre minekonvensjonen.

- Vil regjeringen følge kravet fra den norske minekampanjen om å få avtalen klar for godkjenning fra Stortinget før 17. mai neste år?

- Det kan jeg ikke bekrefte nå, men både statsministeren og jeg har lovet at dette skal skje så raskt som mulig. Men vi må endre våpenloven eller lage en særlov for å gjennomføre konvensjonen i norsk rett, og jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta. Men datoen er notert.

- Er amerikanerne irriterte over «naive» nordmenn som ikke vil basere sitt forsvar på miner?

Norge forpliktet

- I så fall er det ikke bare nordmenn som er naive. 14 Nato-land har undertegnet konvensjonen. Det virker ikke som om USA har noe prinsipielt mot et mineforbud. Men de har en del praktiske og forsvarsmessige problemer. De har miner som en del av sitt forsvarskonsept, og de må rydde opp i dette.

- Kan du garantere en løsning som ikke på noen måte rokker ved Ottawa-konvensjonen, der det står at minene skal ødelegges «så snart som mulig»?

- Det jeg kan si er at når Norge har undertegnet og ratifisert avtalen, så er vi forpliktet til å følge opp dette.

Miner

Utenriksministeren sier at det er 115 000 miner lagret i Norge.

- Hvordan vil et kompromiss med USA se ut? Vil amerikanerne lagre nye våpen som ikke rammes av Ottawa-konvensjonen?

- Det er ikke riktig å fortelle om dette nå. Vi skal føre skikkelige og ærlige forhandlinger, og det finnes ingen fasitsvar om konsekvensene. Men jeg vil tro både amerikanerne og Nato har sett på alternativer til våpen det ikke lenger vil være lov å lage.

- Først ble det kjent at Forsvaret ikke hadde ødelagt norske miner ordentlig, og så dukket saken om forhåndslagring opp. Er du sikker på at dere ikke har flere skjeletter i skapene?

- Det vil være livsfarlig å si. Men jeg har ikke kjennskap til andre problemer enn de vi nå drøfter.

INGEN VEI TILBAKE:</B> Utenriksminister Knut Vollebæk skrev under på minekonvensjonen i Ottawa i begynnelsen av desember. USA har seinere truet med å trekke ut sine militære forhåndslagre i Norge.