USA vil ha Nato til Irak

Bush-administrasjonen vurderer nå hvordan de kan få Nato-alliansen inn i Irak. Modellen i Afghanistan der Nato nå har kommandoen er interessant, opplyser høytstående kilder til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON (Dagbladet): - Hvis forholdene ligger til rette for konsensus i Nato, vil vi forsøke å øke Natos rolle i Irak, sier en høytstående talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon. Dagbladet har den siste uka hatt en serie bakgrunnssamtaler med talsmenn for Pentagon, Det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus og det amerikanske utenriksdepartementet.

Mål for Bush

Ingen konkrete initiativer er tatt ennå, men det er et mål for president George W. Bush å engasjere Nato i Irak.

Modellen som trekkes fram er Afghanistan. Der har Nato tatt over kommandoen over stabiliseringsstyrken på omkring 5000 mann. Denne styrken opererer ved siden av de amerikanske og andre lands soldater i Operation Enduring Freedom.

- Vi tenker mye på en potensiell rolle for Nato i Irak, sier en tjenestemann i Det nasjonale sikkerhetsrådet som ledes av Condoleezza Rice. Det nasjonale sikkerhetsrådet har nylig tatt et større ansvar for Irak.

Allerede inne

Nato er allerede engasjert i Irak gjennom støttefunksjoner for Nato-landene Polen og Spania som har styrker i landet.

Flere Nato-land, deriblant Norge, har soldater i Irak, og Bush-administrasjonen har ikke gitt opp å få vel 12 000 tyrkiske soldater til Irak. Lykkes det, vil enda et Nato-land spille en sentral rolle i stabiliseringen av landet.

- Med mange soldater fra Nato-land allerede på plass i Irak, ser vi en mulighet for å øke også alliansens engasjement der, sier en sentralt plassert talsmann i amerikansk UD.

Splittet

Talsmannen understreker at dette er på lang sikt og at USA ennå ikke har tatt noen konkrete initiativer overfor Nato.

Nato-alliansen er fortsatt splittet over Irak. Sentrale land som Frankrike, Belgia og Tyskland vil ikke sende soldater til Irak, og akkurat nå synes konsensus i Nato om å gå inn i Irak, fjernt.