USA vil ha Pinochet

USA undersøker muligheten for å kreve at Storbritannia utleverer Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet, slik at han kan stilles for retten for et bilbombeattentat i Washington i 1976.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet, justisdepartementet og det nasjonale sikkerhetsrådet er involvert i diskusjonen om en utleveringsbegjæring, skriver Miami Herald lørdag.

Pinochet ble arrestert i London i oktober og venter på at Overhusets justispanel skal avgjøre om han kan utleveres til Spania, som vil ha ham stilt for retten for folkemord, tortur og massedrap.

Tidligere utenriksminister i Salvador Allendes regjering, Orlando Letelier, ble drept i den dramatiske bilbombeeksplosjonen midt i ambassadedistriktet i Washington. Også en amerikansk statsborger, Ronni Moffitt, som arbeidet sammen med Letelier i en forskningsinstitusjon, mistet livet.

Det er ikke tatt ut noen tiltale mot Pinochet i USA, men den amerikanske statsadvokaten som etterforsket attentatet, Lawrence Barcella, er overbevist om at Pinochet sto bak. Han kalte angrepet «statsautorisert terror».

Etter mange års press fra USA ble sjefen for Chiles hemmelige politi DINA, general Manuel Contreras, i 1995 dømt til sju års fengsel for attentatet. Men Barcella viser til at Contreras i fengslet erklærte at det var Pinochet som ga eksplisitte ordrer om alle etterretningsoperasjoner. Motstandere av Pinochet ble også myrdet blant annet i Argentina og Italia, angivelig av DINA-agenter.

(NTB)