USA vil ha svar fra FN neste uke

USA kommer neste uke til å legge fram et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd som skal gi grønt lys for et angrep mot Irak, uten at det står i klartekst i resolusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at resolusjonsforslaget blir presentert tirsdag, og USA vil peke på at Irak fikk en siste sjanse til å avvæpne i FN-resolusjon 1441 som ble vedtatt i november.

Men for å få de fire andre vetomaktene i Sikkerhetsrådet med på forslaget, vil USA bare gjenta truslene om «alvorlige konsekvenser», og utelate en spesifikk trussel om å gå til krig, skriver avisen New York Times fredag.

Like fullt er hensikten med en ny resolusjon å få internasjonal godkjennelse for et angrep, skriver avisen.

- Diskusjonsklubb

President George W. Bush sa torsdag at han fortsatt har tro på at Sikkerhetsrådet har sterk nok «ryggrad» til å konfrontere Irak.

- !Når alt er sagt og alt er gjort, vil ikke de frie nasjonene gå med på at FN forsvinner inn i historien som en ineffektiv, irrelevant diskusjonsklubb, sa han.

Bush synes ikke å være så bekymret for at det amerikanske forslaget kan bli stanset av ett eller flere av de faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet. Denne manglende bekymringen kan bunne i at han både offentlig og privat har gitt uttrykk for at USA vil gå til krig uten FN som seremonimester.

Både Russland, Frankrike og Kina kan stanse det amerikanske resolusjonsforslaget med sin vetorett, og de tre landene har i varierende grad motarbeidet de amerikanske angrepsplanene.

Splittelse

Striden om Irak har allerede skapt en alvorlig splittelse i NATO, en splittelse som kan spre seg til EU og utløse politiske rystelser i FN.

Statsminister Tony Blair er klar over ringvirkningene og sendte fredag et brev til sine EU-kolleger, der han ber dem slutte seg til planene for et militært angrep når de møtes i neste uke. Blair bruker som argument at det er nødvendig å bevare FNs autoritet.

Frankrike og Tyskland har gått i bresjen for kravet om at FN-inspektørene må få mer tid og har advart USA mot å samle en liten gruppe land i en angrepskoalisjon utenfor FN.

Bush ha sagt seg enig i at krig er siste utvei, men mer og mer tyder på at han velger denne løsningen, med eller uten FNs godkjennelse.

(NTB)