Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vil ha ubåthavn i Tromsø

Etter å ha vært uten ubåthavn ved Barentshavet i en årrekke, ønsker USA å komme tilbake i nord og vil leie havn for atomdrevne ubåter i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette har helt klart en signaleffekt. USA viser et ønske om mer tilstedeværelse i nordområdene, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt til Klassekampen. Fordi Forsvaret har solgt ubåtbasen Olavsvern, må amerikanerne leie sivil havn av Tromsø kommune.

- Dette er ikke noen vanlig kommersiell avtale, og det er ikke noe havnesjefen kan avgjøre på egen hånd. Det må behandles politisk, mener finansbyråd og Rødt-politiker Jens Ingvald Olsen.

Han mener den sivile havna ligger for nær bebyggelsen rundt og at det ikke er trygt for befolkningen at ubåtene med atomreaktorer legger til ved det åpne kaianlegget.

Olavsvern ble lagt ned i 2009 og solgt i 2013. Også kystfortet Grøtsund, der amerikanerne vil leie et kaianlegg, er solgt. Fortet, som ligger ti kilometer nordøst for Tromsø, tilhører i dag Tromsø havn. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!