VARSLER: Utenriksminister, John Kerry, varsler handling fra USA i Irak i løpet av kort tid. Foto:  AFP PHOTO / CARL COURT
VARSLER: Utenriksminister, John Kerry, varsler handling fra USA i Irak i løpet av kort tid. Foto: AFP PHOTO / CARL COURTVis mer

- USA vil handle raskt og effektivt

Utenriksminister John Kerry varsler at Obamas beslutning om militærintervensjon i Irak er rett rundt hjørnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Obama sa i en tale i natt at han vil vurdere alle midler for å hjelpe Irak med å bekjempe Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Denne uka har de sunni-islamistiske ekstremistene tatt kontroll over storbyene Mosul og Tikrit. Felttoget har gjort omtrent en halv million mennesker til flyktninger over natta, og både den irakiske regjeringen og USA frykter at de er på vei til hovedstaden Bagdad.

USAs utenriksminister John Kerry var i går i møte i Det hvite hus med president Barack Obama og andre seniormedarbeidere for å diskutere utviklingen. Der ble blant annet en amerikansk militærintervensjon diskutert.

- Raskt og effektivt - Gitt alvoret i situasjonen, vil jeg regne med en rask avgjørelse fra presidenten, sier Kerry, ifølge Washington Post.

I dag er han på en internasjonal konferanse i London. Der fikk han spørsmål fra journalister om mulighetene for en amerikansk luftangrep mot de islamistiske ekstremistene. Han svarte ikke direkte på spørsmålet, men gjorde det klart at en amerikansk militærintervensjon i Irak i så fall vil komme på oppfordring fra irakiske myndigheter.

- Dette må være en vekker for alle politiske ledere i Irak. Jeg er sikker på at USA vil handle raskt og effektivt, sier Kerry.

- Beslutning i helgen Han mente også situasjonen i Irak var svært ulik den i Syria hvor et brutalt regime har kriget mot en rekke ulike opprørsgrupper.

- I Irak er det en regjering vi har vært dypt involvert med, som vi støtter, som vi har et forhold til, og som har bedt oss om hjelp. ISIL er en trussel mot hele regionen, sier Kerry.

Amerikanske myndighetskilder sier til CNN fredag at Obama ennå ikke har tatt en beslutning om hvorvidt USA bør ta militære virkemidler i bruk, men at en beslutning kan bli tatt i løpet av helgen.

Talsmann for president Barack Obama, Jay Carney, bekreftet i går at et amerikansk luftangrep er blant alternativene som diskuteres, men at det ikke er aktuelt å sende inn store bakkestyrker. Amerikanske myndigheter diskuterer også andre alternativer, som å støtte Irak og irakiske militære styrker med våpen, utstyr og etterretning.

PÅ DEFENSIVEN Irakiske soldater har ikke klart å stå imot framtoget til sunni-islamistiske ekstremister i nordlige Irak de siste dagene. Foto: EPA/ALI ABBAS
PÅ DEFENSIVEN Irakiske soldater har ikke klart å stå imot framtoget til sunni-islamistiske ekstremister i nordlige Irak de siste dagene. Foto: EPA/ALI ABBAS Vis mer