USA vil ikke bruke atomvåpen

USA har truet med å bruke atomvåpen mot Irak, men innrømmer at det neppe kommer til å skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sa forsvarsminister Donald Rumsfeld at USA ikke regner med å måtte bruke atomvåpen i en krig mot Irak.

- Vi har tiltro til at vi kan gjøre det som må gjøres ved å bruke vår konvensjonelle evne dersom det kommer til maktbruk mot Irak, sa Rumsfeld under en høring i forsvarskomiteen i Senatet.

Rumsfeld understreket imidlertid at USA av prinsipp aldri vil utelukke bruk av atomvåpen, skriver nyhetsbyrået UPI.

- Vår politikk har historisk sett vært å ikke fraskrive oss muligheten til å benytte atomvåpen om vi blir angrepet, sa Rumsfeld.

I januar opplyste stabssjefen i Det hvite hus, Andrew Card, at president George W. Bush ikke utelukket bruk av atomvåpen mot Irak.

- Skulle Saddam Hussein vurdere bruk av masseødeleggelsesvåpen, bør han regne med at USA kommer til å bruke alle nødvendige midler for å beskytte seg selv og verden fra et holocaust, sa Card.

På direkte spørsmål fra fjernsynsstasjonen NBC om han med dette mente atomvåpen, sa Card:

- Jeg vil ikke legge noe på bordet, ei heller ta noe av bordet. Det er vårt ansvar å sikre at Saddam Hussein og hans generaler ikke bruker masseødeleggelsesvåpen, sa Card.

I september 2002 utelukket derimot Rumsfeld bruk av atomvåpen i en eventuell krig mot Irak, selv som svar på et irakisk angrep med kjemiske eller biologiske våpen.

- Det er ikke engang en tanke, sa Rumsfeld.

TRUER: Donald Rumsfeld truer Irak med alle tilgjengelige våpen, men innrømmer at USA vil satse på at det holder med vanlige våpen.