Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA vil ikke kreve Krekar utlevert

Det opplyser Utenriksdepartementet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi var i kontakt med amerikanske myndigheter onsdag kveld, og de gjorde to ting klart: De vil ikke kreve at mulla Krekar blir utlevert til USA, og de forbereder ingen formell protest mot Norge fordi vi ikke arresterte ham da han kom til Norge, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet

Ifølge NRK planla USA å kreve mulla Krekar utlevert til USA. NRK siterte onsdag ettermiddag «høyt plasserte tjenestemenn i det amerikanske utenriksdepartementet». Ifølge disse kildene finner USA det vanskelig å forstå at mulla Krekar kan gå fri, og de skulle derfor forberede en formell protest overfor Norge.

Da mulla Krekar satt fengslet i Nederland, krevde Jordan ham utlevert på grunnlag av mistanke om narkotikasmugling. Mange mener at det i virkeligheten var USA som ønsket å få ham til Jordan for å avhøre ham der.

PST avviser planer

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avviste onsdag at de mente at mulla Krekar burde vært pågrepet da han kom til Norge, noe flere medier har hevdet.

- PST vil presisere at det ikke var aktuelt å foreta pågripelse. Det er ikke riktig at det har foreligget noen uenighet mellom PST og Oslo statsadvokatembeter om dette spørsmålet, heter det i en felles pressemelding fra PST og Oslo statsadvokatembeter.

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling krevde onsdag at PSTs siktelse mot Krekar blir henlagt.

- Jeg har krevd at siktelsen mot Krekar henlegges øyeblikkelig. Den er bygget på en uriktig tolkning av straffeloven, sier Meling til Nettavisen.

Justisdepartementet ba onsdag Utenriksdepartementet om å innhente flere opplysninger hos jordanske myndigheter om utleveringsbegjæringen av mulla Krekar.

Det er Riksadvokaten som behandler utleveringsbegjæringen og som etterspør opplysninger om den via de to departementene.

Justisdepartementet kommer først inn i bildet når utleveringsbegjæringen er ferdigbehandlet av påtalemyndigheten, eventuelt rettssystemet.

Mangler flyplass

Norske innvandringsmyndigheter jobber med å undersøke hvorvidt mulla Krekar har brutt forutsetningene i de norske reisedokumentene som han fikk utlevert av politiet. I regelverket står det at utlendinger med asylstatus i Norge ikke får lov til å vende tilbake til hjemlandet med norske reisepapirer.

- Hvis personer med flyktningstatus reiser tilbake til hjemlandet, så mister de statusen sin. Dette er ikke særnorske regler, men en del av flyktningkonvensjonen, sier avdelingsleder Paula Tolonen i asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI) til NTB.

Mulla Krekar har selv opplyst at han flere ganger har reist tilbake til Nord-Irak etter at han kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Problemet er bare at det ikke er praktisk gjennomførbart for Norge å sende flyktninger fra Nord-Irak tilbake.

- En stor mengde kurdere fra blant annet Nord-Irak har de siste årene fått avslag på sine søknader om asyl og opphold på humanitært grunnlag. Men vi har ingen mulighet til å tvangssende dem til Nord-Irak, for det er ingen flyplass der, sier informasjonssjef Erling Hansen i Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) til NTB.

Sint Sandberg

Stortingsrepresentant Per Sandberg (Frp) viser til at det under behandlingen av Krekar-saken er kommet frem at Norge mangler transittavtaler med Tyrkia og Syria for å kunne sende personer tilbake til Nord-Irak. Dette til tross for at kommunalminister Erna Solberg (H) slår fast at kurdere fra Nord-Irak ikke har behov for beskyttelse.

- Jeg tror regjeringen ikke har vært sitt ansvar bevisst, sier Sandberg.

Onsdag sendte han flere skriftlige spørsmål om saken til utenriksminister Jan Petersen (H). Sandberg vil ha klarhet i hva regjeringen har foretatt seg, eller vil foreta seg for å sikre slike utleverings- og transittavtaler med andre land.

- Det er absolutt nødvendig å få på plass slike avtaler for å sikre at vi raskt og smertefritt kan sende grunnløse asylsøkere hjem, sier Sandberg.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling