VIL IKKE SENDE VÅPEN: Flere våpen er ikke svaret på krisen i Ukraina, sier en av president Barack Obamas fremste rådgivere i sikkerhetsspørsmål.Foto: AP Photo/Evan Vucci
VIL IKKE SENDE VÅPEN: Flere våpen er ikke svaret på krisen i Ukraina, sier en av president Barack Obamas fremste rådgivere i sikkerhetsspørsmål.Foto: AP Photo/Evan VucciVis mer

USA vil ikke sende våpen til Ukraina

Vil påvirke på andre måter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere våpen er ikke svaret på krisen i Ukraina, sier en av president Barack Obamas fremste rådgivere i sikkerhetsspørsmål.

- Vi mener at økonomiske sanksjoner, som nå tærer på den russiske økonomien, er den beste måten å påvirke Russland på, sier nestlederen for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Ben Rhodes.

Ifølge The New York Times vurderer USA å forsyne Ukraina med våpen til bruk mot de russiskstøttede separatistene, men ifølge Rhodes er dette foreløpig uaktuelt.

- Vi tror ikke at det å bringe inn flere våpen er svar på krisen i Ukraina, sier Rhodes til CNN.

NATO-støtte Blant dem som angivelig støtter ideen om å forsyne regjeringsstyrkene i Ukraina med våpen, er NATOs militære øverstkommanderende, den amerikanske generalen Philip M. Breedlove.

Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice skal også være åpen for tanken om å sende våpen til Ukraina, selv om hun flere ganger tidligere har advart mot dette, skriver The New York Times.

Tysk nei Tyskland kommer ikke til å bistå det ukrainske forsvaret med våpen, understreket statsminister Angela Merkel mandag.

- Jeg er overbevist om at denne konflikten ikke kan løses med militære midler, sa Merkel på en pressekonferanse i Budapest.

De prorussiske separatistene og regjeringsstyrkene kjemper nå om byen Debaltseve i Øst-Ukraina, som er et strategisk viktig knutepunkt for jernbanen i området.

Mobiliserer Separatistlederen Aleksandr Zakhartsjenko i Donetsk varsler mobilisering og hevder å kunne sette inn 100.000 soldater i en offensiv, mens andre i området hevder at han i realiteten er i ferd med å miste støtte.

Myndighetene i Kiev varsler også mobilisering og hevder at de snart kan sette inn ytterligere 50.000 soldater for å slå tilbake separatistenes nye offensiv.

Ifølge myndighetene er fem ukrainske soldater og sju sivile drept det siste døgnet. I løpet av helgen ble om lag 50 personer drept.

(NTB)