USA vil knuse Libyas forsvar

Så kan angrepspartnerne ta over operasjonen, sier en millitærtjenestemann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USA har tatt en svært aktiv rolle i de innledende angrepene mot Libya. Flere analytikere har påpekt at dette står i kontrast til måten saken er blitt behandlet på offentlig, der Frankrike, Storbritannia og araberland har gått i bresjen for operasjonen.

Det er på det rene at amerikanske krigsskip har spilt nøkkelrollen i angrepene i går og natt til i dag. Dette bekreftes også delvis av Pentagon. Den amerikanske hærens strategi er å danke ut det libyske forsvaret, for så å la de andre landene få kontroll over operasjonen.

- Vårt oppdrag akkuratt nå er å forme slagmarken slik at våre partnere kan ta kontrollen, sier viseadmiral William Gortney ifølge Wall Street Journal.

Kan ta tid Libya-operasjonen skiller seg fra Irak ved at de utenlandske styrkene ikke kontrollerer luftrommet, påpeker Gortney. Det betyr at det kan ta tid før USA kan vurdere hvordan operasjonen så langt har gått.

- Trusselen fra luftvernet må elimineres før pilotløse fly kan gjennomføre oppdrag for å se hva vi har oppnådd med angrepene, sier han.

- Det kommer til å ta litt tid, sier han.

Amerikanske skip har avfyrt over 100 missiler fra marineskip. Disse har truffet og tatt ut flere fasiliteter knyttet til det libyske luftforsvaret, blant annet er en "viktig" flystripe tatt ut. Det er ikke kjent hvilken flystripe dette gjelder.

Sammenligner med Irak To amerikanske marinefartøyer og tre ubåter har deltatt aktivt i operasjonen så langt. De har fått støtte fra minst ett britisk marinefartøy.

Gortney sammenligner Libyas luftforsvar med det Saddam Hussein hadde i Irak. USA og allierte håndhevet i flere år en flyforbudssone over nord og sør i Irak.

- Dette er et integrert luft- og missilforsvarssystem, veldig likt det som var rundt Bagdad. Det er bygd på gammel Sovjet-teknologi, men fortsatt i god stand, sier Gortney.

ANGREP:  Marinefartøyet USS Barry avfyrer en tomahawk-missil mot Libya under angrepene lørdag. Foto: (AP Photo/U.S. Navy, Petty Officer 1st Class Nathanael Miller)
ANGREP: Marinefartøyet USS Barry avfyrer en tomahawk-missil mot Libya under angrepene lørdag. Foto: (AP Photo/U.S. Navy, Petty Officer 1st Class Nathanael Miller) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer