USA vil sende Saddam i eksil

USA har i samarbeid med flere arabiske land utarbeidet planer om å tilby Saddam Hussein fritt leide og eksil i et nøytralt land, i et forsøk på å unngå en krig mot Irak, skriver den britiske avisen The Independent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må se på alle scenariene, sier en høytstående kilde i amerikansk UD til den britiske avisen.

Offisiell amerikansk politikk er at Saddam Hussein stilles til ansvar for sine forbrytelser, men ifølge kilden vurderes også andre løsninger i et forsøk på å hindre et militært angrep mot landet med sivile tap som følge.

- Men det forutsetter i så fall virkelige endringer. Han kan ikke ganske enkelt overlate makten til sønnen sin, sier kilden til The Independent.

Hvilke land som kan tenkes å ta imot Saddam Hussein, dersom han mot formodning skulle gå med på å forlate Irak, er fortsatt uklart.

Ifølge én amerikansk kilde kan Algerie eller Mauretania være mulig løsninger på problemet, men andre land er også aktuelle.

- Nord-Korea og Kina kan også komme til å ta imot ham. Kina kan komme til å gjøre det bare for å gjøre oss forbannet, sier kilden.

Saddam Hussein har rett nok tidligere avvist alle forslag om å gi fra seg makten og forlate landet.

Qatars utenriksminister Hamad al-Thani skal ha luftet forslaget under et møte med Iraks leder i august, og straks ha blitt bedt om å forlate Bagdad av en synlig irritert Saddam.

- Vi vet at møtet fant sted, men vi vet ikke hva som skjedde i rommet, sier en talsmann for Qatars ambassade i Washington til The Independent.

NTB