JAGES: USA vil ta livet av Mokhtar Belmokhtar, og setter trolig droner inn i jakta på terroristen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
JAGES: USA vil ta livet av Mokhtar Belmokhtar, og setter trolig droner inn i jakta på terroristen. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

USA vil sette «Den enøyde» på hemmelig drapsliste

Vil likvidere gisselmillionæren som var hjernen bak tragedien i In Aménas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høytstående medlemmer av Obama-administrasjonen ønsker å sette Belmokhtar på listen, skriver Wall Street Journal lørdag.

Algerieren planla terrorangrepet på gassanlegget i In Aménas i midten av januar der nesten 40 ansatte ble drept, blant dem fem norske Statoil-ansatte. 29 medlemmer av Belmokhtars gruppe mistet også livet i gisselaksjonen, ifølge NTB.

Droneangrep Hvis Belmokhtar settes på drapslista, betyr det at USA kan utvide aktiviteten i Nordvest-Afrika med droneangrep og mindre militæroperasjoner, ifølge Wall Street Journal, som hevder det både er militære medlemmer av administrasjonen samt etterretningsfolk som presser på for å få Belmokhtar på lista.

Lista har eksistert siden 11. september 2001, og inneholder navn på personer som skal tas «død eller levende».

Belmokhtar kan gjemme seg i Mali, Mauritania, Niger eller Nigeria. Vestlig etterretning i regionen har hittil basert seg på droner og satellitter. Pentagon og CIA har sine egne lister over personer de ønsker å ta av dage, ifølge NTB.

Belmokhtar anslås å ha tjent opptil 800 millioner på kidnapping, ifølge risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven i selskapet RIG, og han har bygget seg opp på gisselaksjoner og narkosmugling.

Gisselkrangel En amerikansk eksdiplomat hevder at Frankrike betalte flere millioner dollar i løepenger for fire gisler som ble bortført i Niger i 2010. Frankrike avviser påstandene. USAs ambassadør til Mali mellom 2002 og 2005, Vicki Huddleston, forteller i et intervju med iTele at løsesummen på i alt 17 millioner dollar, nesten 100 millioner kroner, ble utbetalt til al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) via en rekke mellommenn.

I dag er dette igjen aktualisert - da USA og Frankrike har havnet i en bikkjekrangel på høyeste nivå om nettopp utbetaling av løsepenger til terrorister i Nord-Afrika. Mokhtar Belmokhtar tilhørte tidligere AQIM, som krangelen gjelder, men skal nå ha etablert en egen gruppe - og det var denne som sto bak In Aménas-tragedien.

En amerikansk eksdiplomat hevder at Frankrike betalte flere millioner dollar i løepenger for fire gisler som ble bortført i Niger i 2010. Frankrike avviser påstandene.

Blånekter - Frankrike gikk selvsagt ikke direkte til salafistene i AQIM og ga dem pengene. Som alle andre løsesummer, ble også denne betalt indirekte. Pengene endte opp hos maliske myndigheter, som igjen sendte dem videre til AQIM, i alle fall deler av beløpet, sier Huddleston.

President François Hollande blånekter for dette:

- Vi jobber for å etablere kontakt, men diskuterer ikke løsepenger, sier Hollande.

De fire franske gislene ble bortført 16. september 2010 nord i Niger. De holdes fortsatt fanget og befinner seg trolig i det nordlige Mali. Huddleston hevder på sin side at europeiske regjeringer utbetalte 89 millioner dollar, nesten 500 millioner kroner, i løsepenger for forskjellige gisler mellom 2004 og 2011.

Kvinner og dop Også terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sa til Dagbladet i forrige måned at Belmokhtar bruker både narkosmugling, giftermål og hvitvasking av penger som verktøy for hellig krig.

-Han er blitt sett på som ansvarlig for forsyningsrutene til AQIM, der smuglervirksomheten er nødvendig for jihad. Han driver med det som lønner seg - og smugler typisk biler sørover og våpen nordover, sa Lia.

- Han har også giftet seg inn i flere familier - eksempelvis fra mektige arabiske stammer. I jihadistmiljøene ordnes det ofte at man gifter seg med en kone som er blitt enke eller som er datteren til en kjent jihadist, og det er lov til å gifte seg med flere. Det er vanlig at man arrangerer ekteskap hvis man trenger å gifte seg for å danne en allianse eller styrke bånd, sa Lia.