USA vil sette en stopper for Kinas bygging av kunstige øyer og militære anlegg i Sør-Kina-havet

Kina vil ikke la amerikanerne blande seg inn.

VIL STOPPE DETTE: USA vil på et møte denne uka be om at Kina stopper sin bygging av kunstige øyer i Sør-Kina-havet. Foto: REUTERS/U.S. Navy/Handout via Reuters/Files
VIL STOPPE DETTE: USA vil på et møte denne uka be om at Kina stopper sin bygging av kunstige øyer i Sør-Kina-havet. Foto: REUTERS/U.S. Navy/Handout via Reuters/Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USA vil be Kina stoppe å bygge kunstige øyer og militære installasjoner i Sør-Kina-havet på det årlige diplomatiske møtet i Malaysia denne uka, ifølge Associated Press.

Kina har satt seg på bakbeina i konflikten, og har bedt statene om å ikke ta opp temaet. De mener å ha en rett til å bygge øyer og militære installasjoner.

- Kina vil motsette seg alle stater som kommer med antydninger om Kinas virksomhet i Sør-Kina-havet på grunn av deres egne egoistiske grunner. Det er ødeleggende for samarbeidet mellom Kina og andre land i ASEAN-samarbeidet, sa utenrikspolitisk talsmann Hong Lei i april, ifølge AP.

Økende spenning Filippinene, som har med seg USA på laget, mener at virksomheten er aggressiv og at den øker spenningsforholdet mellom landene som har et usikkert og konfliktfullt eierskap over de ressursrike havområdene.

Det er Filippinene som har vist seg å være den parten i samarbeidet som virkelig har stått opp mot stormakten Kina. De andre partene, Vietnam, Malaysia, Thailand, Singapore og Indonesia, har stilt seg mer nøytrale.

Beijing har nektet å la øyene bli et samtaleemne på det diplomatiske møtet, men Washington har sagt at de kommer til å be Kina stoppe den aggressive virksomheten, slik at man kan få til en diplomatisk løsning på spørsmålet som truer den stabiliteten i samarbeidet kalt Association of Southeast Asian Nations, samt de vestlige deltakerne.

Militært utstyrt På de fem kunstige øyene som Kina bygger blant rev og skjær i det omstridte havområdet Spratly i Sør-Kina-havet, er det blitt oppdaget et større våpen-artilleri, hevder amerikanske myndigheter, ifølge Independent. Det var amerikanerne som gjøre funnet.

Senator John McCain sa i slutten av mai at utviklingen er urovekkende.

- Vi skal ikke ha noen konflikt med Kina, men vi kan ta i bruk enkelte tiltak som kan bidra til at Kina ikke viderefører denne typen aktivitet, sier han.

Et kinesisk fartøy angrep og senket en vietnamesisk fiskebåt i det omstridte farvannet utenfor kysten av Vietnam i slutten av mai. Det opplyser en talsperson for Vietnams utenriksdepartement, ifølge Bloomberg.

Hendelsen skjedde om lag 17 nautiske mil fra en kinesisk oljerigg ved Paracaløyene, et område som både Kina, Vietnam og Taiwan gjør krav på.

USA er ikke part i konflikten og vil formelt ikke ta parti i territoriale konflikter, men sier at en fredelig løsning på problemet og retten til fri navigasjon i det konfliktfylte farvannet er i deres interesse. Kina nekter at USA skal blande seg inn i konflikten.

Fakta om Fakta om konflikten i Sør-Kinahavet

• Sju land i Sørøst-Asia gjør krav på ulike øyer og havområder i Sør-Kinahavet. Under havet ligger det store energiressurser. Det er dessuten mye fisk og internasjonal skipsfart i området.

• Brunei, Filippinene, Kina, Malaysia, Taiwan og Vietnam gjør krav på hele eller deler av Spartalyøyene, en øygruppe med over 750 øyer og rev. Vietnam, Filippinene og Malaysia styrer ulike øyer i øygruppen i dag.

• Kina, Taiwan og Vietnam gjør krav på Paraceløyene, som består av over 30 øyer, sandbanker og rev.

• Det er uenighet om hvor Vietnam, Malaysia, Brunei og Filippinenes maritime grenser går.

• Indonesia og Kina er uenige om hvem som eier havområdene utenfor de indonesiske Natuna-øyene.

• Landene er uenige om grensene for Tonkinbukta.

• Kina gjør krav på mesteparten av Sør-Kinahavet. Begrunnelsen er historiske hendelser som Han-dynastiets ekspedisjon til Spartalyøyene i år 110.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer