Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA vil skjerpe regler for bakteriedrepende såper

Vil pålegge produsentene å bevise at produktene fungerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske helsemyndigheter vil skjerpe inn på reglene for bakteriedrepende såper. Produsentene kan bli pålagt å føre bevis for at slike såper er mer effektive enn vanlig såpe.

De kan bli nektet å sette fram udokumenterte påstander for at produktene deres hindrer smitte og forebygger sykdom, het det i et forslag fra direktoratet for mat og medisiner (FDA) i Washington mandag. FDA frykter at produkter som er i handelen i dag, kan være skadelige.

Det dreier seg om såper som inneholder de kjemiske stoffene triklosan og triklokarban.

- Det er ikke bevist at disse stoffene har noen gunstig virkning, og det er fare for at de kan være skadelige, het det i en kunngjøring fra FDA.

- Mange forbrukere betrakter slike såper som et effektivt virkemiddel til å forhindre spredning av bakterier. Men det foreligger ikke bevis for at de er mer effektive enn vanlige såper, framholder direktoratet.

Ifølge FDAs talskvinne Sandra Kweder tyder laboratoriestudier på at enkelte bakterier reagerer på de omdiskuterte såpeslagene ved å endre form.

I stedet for å forsvinne, blir de mer motstandsdyktige, viser disse forsøkene.

(NTB)