Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USA vil stoppe Gaza-konvoi

Vil tilby Tyrkia stor rolle i Midtøsten-fredsforhandlinger om de stanser konvoien, ifølge tyrkisk avis.

USA VIL BE TYRKIA GRIPE INN:  USA vurderer å tilby Tyrkia en avtale der lederne i Ankara får muligheten til å være vert for fredsforhandlinger mellom Israel og Palestina i Ankara, ifølge tyrkisk avis. Her blir Mavi Marmara ønsket velkommen hjem til Tyrkia etter blodbadet i 2010. Foto: Reuters/Scanpix
USA VIL BE TYRKIA GRIPE INN: USA vurderer å tilby Tyrkia en avtale der lederne i Ankara får muligheten til å være vert for fredsforhandlinger mellom Israel og Palestina i Ankara, ifølge tyrkisk avis. Her blir Mavi Marmara ønsket velkommen hjem til Tyrkia etter blodbadet i 2010. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA vurderer å tilby Tyrkia en avtale der lederne i Ankara får muligheten til å være vert for fredsforhandlinger mellom Israel og Palestina i Ankara. 

Som motytelse må tyrkiske myndigheter stoppe Gaza-konvoien som etter planen skal dra mot Gaza for å bryte blokkaden senere i år, ifølge den tyrkiske avisa Hurryet. 

Mesteparten av de som deltok på fjorårets Gaza-konvoi var tyrkere. Blodbadet om bord på Mavi Marmara resulterte i at ni tyrkiske aktivister ble drept.

Israelske Haaretz siterer den tyrkiske avisa på at USA planlegger å offisielt be Tyrkia om å være vertsland for fredsforhandlinger dersom dette skjer. 

Forhandlingene skal være av lik karakter som de større forhandlingene som blant annet førte til Oslo-avtalen i 1993 og Madrid-konferansen i 1991.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere uttalt at han foretrekker å håndtere konvoier diplomatisk, men har varslet at Israel vil bruke makt mot enhver styrke som bryter blokkaden dersom det skulle være behov for det.

Ifølge Haaretz har den israelske marinen trenet på overtakelse av skip og har mobilisert ekstra mannskap fordi det er ventet at rundt 15 skip planlegger å være med på Gaza-konvoien.