USA ville ha hemmelige terrorforhandlinger i Norge

Men fryktet «logistisk mareritt».

TIL NORGE: ELN-lederen «Julio» foran troppen sin under et intervju med Reuters i 2004. Nå går det fram at Norge ble foreslått som vertskap for hemmelige forhandlinger mellom ELN-geriljaen og de colombianske myndighetene. Foto: REUTERS/Albeiro Lopera
TIL NORGE: ELN-lederen «Julio» foran troppen sin under et intervju med Reuters i 2004. Nå går det fram at Norge ble foreslått som vertskap for hemmelige forhandlinger mellom ELN-geriljaen og de colombianske myndighetene. Foto: REUTERS/Albeiro LoperaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge ble  foreslått som mulig sted for forhandlinger mellom ELN-geriljaen og de colombianske myndighetene.

Det går fram av amerikanske diplomaters korrespondanse fra Colombias hovedstad Bogota, gjort tilgjengelig av Wikileaks. Notatet ble sendt fra den amerikanske ambassaden i Bogota til blant annet det amerikanske justisdepartementet, CIA og den amerikanske ambassaden i Oslo 7. januar i år.

Det var den Colombianske høykommisæren for fred, Frank Pearl, som under møter med ledere i ELN-geriljaen foreslo Norge som mulig forhandlingssted:

«Høykommisæren fortalte at han hadde tilbudt ledelsen i ELN et hemmelig møte på én til to dager, som en øvelse for å bygge tillit. Han sier at ELN vurderer tilbudet, men at de står fast på spørsmål om møtested: Colombia (vanskelig for ELN), Venezuela (vanskelig for colombianske myndigheter) eller Norge (et logistisk mareritt, men fortsatt en mulighet).»

At Norge beskrives som «et logistisk mareritt» må antas å referere til vanskelighetene med å smugle en rekke geriljaledere ut av Colombia og inn i Norge for «hemmelige» møter.

Terroristorganisasjon Møtene skulle etter planen holdes tidligere i år. Dersom det gikk bra, kunne det bli aktuelt med flere, heter det i notatet:

«Dersom de (møtene) var vellykket ville Pearl ha to eller tre slike møter før Uribe-administrasjonen går av.»

Colombias president Alvaro Uribe gikk av 7. august i år.

OVERGA SEG: Elleve ELN-soldater har byttet ut våpnene med T-skjorter med påskriften Det finnes et annet liv, demobilisering er utveien. De elleve overga seg til militærbasen i Tumaco 3. april 2009. Foto: William Fernando Martinez
OVERGA SEG: Elleve ELN-soldater har byttet ut våpnene med T-skjorter med påskriften Det finnes et annet liv, demobilisering er utveien. De elleve overga seg til militærbasen i Tumaco 3. april 2009. Foto: William Fernando Martinez Vis mer

ELN-geriljaen antas å ha rundt 5000 væpnede soldater. I likhet med den mer kjente colombianske geriljagrupperingen FARC, bruker ELN kidnapping og utpressing som inntektskilder.

Organisasjonen står på både EUs og USAs liste over terroristorganisasjoner.

21 februar 1997 ble den norske firebarnsfaren Stein Vatne kidnappet i Colombia. Han var i fangenskap hos ELN-geriljaen i nesten ni måneder før han ble satt fri. 

Norge har bistått før Norge har tidligere bistått under samtaler mellom ELN-geriljaen og den colombianske regjeringen. I 2005 møttes partene i Havana på Cuba. Norske, Spanske og Sveitsiske representanter var til stede som observatører.

At Frank Pearl tilbød ELN-ledelsen et «hemmelig møte» kan skyldes at tidligere møter mellom ELN-ledere og den colombianske regjeringen er blitt møtt med blandede føklelser på grasrota i geriljabevegelsen. Etter samtaler mellom president Uribe og ELN-talsmann Francisco Galán i 2008, sendte geriljaen ut en pressemelding der de sa at Galán ikke lenger representerte ELN.

BLE KIDNAPPET: Nordmannen Stein Vatne ble i februar 1997 kidnappet av ELN-geriljaen. Her møtes han av foreldrene Ingebjørg og Norvald Vatne etter nesten ni måneders fangenskap. Foto: Rolf Jarle Ødegaard / SCANPIX
BLE KIDNAPPET: Nordmannen Stein Vatne ble i februar 1997 kidnappet av ELN-geriljaen. Her møtes han av foreldrene Ingebjørg og Norvald Vatne etter nesten ni måneders fangenskap. Foto: Rolf Jarle Ødegaard / SCANPIX Vis mer