USA ville ha hemmelige terrorforhandlinger i Norge

Men fryktet «logistisk mareritt».

TIL NORGE: ELN-lederen «Julio» foran troppen sin under et intervju med Reuters i 2004. Nå går det fram at Norge ble foreslått som vertskap for hemmelige forhandlinger mellom ELN-geriljaen og de colombianske myndighetene. Foto: REUTERS/Albeiro Lopera
TIL NORGE: ELN-lederen «Julio» foran troppen sin under et intervju med Reuters i 2004. Nå går det fram at Norge ble foreslått som vertskap for hemmelige forhandlinger mellom ELN-geriljaen og de colombianske myndighetene. Foto: REUTERS/Albeiro Lopera Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge ble  foreslått som mulig sted for forhandlinger mellom ELN-geriljaen og de colombianske myndighetene.

Det går fram av amerikanske diplomaters korrespondanse fra Colombias hovedstad Bogota, gjort tilgjengelig av Wikileaks. Notatet ble sendt fra den amerikanske ambassaden i Bogota til blant annet det amerikanske justisdepartementet, CIA og den amerikanske ambassaden i Oslo 7. januar i år.

Det var den Colombianske høykommisæren for fred, Frank Pearl, som under møter med ledere i ELN-geriljaen foreslo Norge som mulig forhandlingssted:

«Høykommisæren fortalte at han hadde tilbudt ledelsen i ELN et hemmelig møte på én til to dager, som en øvelse for å bygge tillit. Han sier at ELN vurderer tilbudet, men at de står fast på spørsmål om møtested: Colombia (vanskelig for ELN), Venezuela (vanskelig for colombianske myndigheter) eller Norge (et logistisk mareritt, men fortsatt en mulighet).»

At Norge beskrives som «et logistisk mareritt» må antas å referere til vanskelighetene med å smugle en rekke geriljaledere ut av Colombia og inn i Norge for «hemmelige» møter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer