ATOMBOMBE  Dette bildet ble tatt en time etter USA detonerte en atombombe over Hiroshima. USA la også planer om å bruke en atombombe til å sprenge månen. Foto: NTBSCANPIX/AP Photo/U.S. Army via Hiroshima Peace Memorial Museum, HO, File
ATOMBOMBE Dette bildet ble tatt en time etter USA detonerte en atombombe over Hiroshima. USA la også planer om å bruke en atombombe til å sprenge månen. Foto: NTBSCANPIX/AP Photo/U.S. Army via Hiroshima Peace Memorial Museum, HO, FileVis mer

USA ville sprenge atombombe på månen

Skulle skremme vettet Sovjetunionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å vinne kappløpet med Sovjetunionen under den kalde krigen kom amerikanerne opp med en ganske ambisiøs plan. Ved å sprenge en atombombe på månen, skulle de skremme vettet av erkefienden Sovjetunionen, skriver Aftonbladet.

Gigantisk eksplosjon Det superhemmelige prosjektet hadde kallenavnet «Project A119» og ble lansert på 50-tallet. Planen var at atombomben skulle skytes ut innen 1959, og lage en gigantisk eksplosjon som ville skremme fienden.

Prosjektet ble startet etter Sovjetunionen skjøt opp Sputnik i 1957.

- USA lå etter i romkappløpet, sier Fysiker Leonard Reiffel, som ledet «Project A119».
 
Det var Reiffel som avslørte planen i et intervju med The Observer i 2000. En biografi av astronom Carl Sagan, som også jobbet med prosjektet, avslørte også deler av den ambisiøse planen.

Ifølge Daily Mail var planen å skyte opp en missil med en atombombe som ville eksplodere da den traff månen.

Fare for jorda Men prosjektet ble lagt på is. Militære ledere i USA fryktet at bombingen ville utgjøre en fare for folk på jorda.

Hvis missilen feilet, kunne det være farlig for jorda, og forskerne var også bekymret for å forurense månen med radioaktivt materiale.

Reiffel trodde eksplosjonen ville ha liten påvirkning på miljøet på jorda, men at krateret etter bomben muligens ville ødelegge ansiktet til  «mannen i månen».

- Helt umulig Aftonbladet har snakket med astronom Alexis Brandeker ved Universitetet i Stockholm, som sier planen ikke var gjennomførbar.

- Det helt umulig å lykkes. Månen er for stor for at man skal kunne sprenge bort den. Muligens kunne man ha sprengt bort en liten del, sier han.

Men om det hadde lyktes å sprenge hele månen, kunne det fått katastrofale følger.

- Det hadde destabilisert jordens rotasjonsakse. Akkurat nå heller den med 23 grader, noe som gjør at vi har årstider, sier astronomen.

Han mener sprengingen kunne ført til ekstreme årstider på jorden.

Det amerikanske flyvåpenet har ikke svart på nyhetsbyrået AP sine forsøk på å få en kommentar.

 FULLMÅNE:  USAs planer om å sprenge månen med en atombombe ble skrinlagt av frykt for hvordan det ville påvirke jorda. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Larry Downing
FULLMÅNE: USAs planer om å sprenge månen med en atombombe ble skrinlagt av frykt for hvordan det ville påvirke jorda. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Larry Downing Vis mer