USA ville sprenge månen

Det amerikanske flyvåpenet utviklet under den kalde krigen en plan for å sprenge en atombombe på månen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Observer skriver at bombingen skulle gjennomføres ene og alene for å vise USAs styrke. Det er mannen bak prosjektet, den i dag 73 år gamle dr. Leonard Reiffel, som selv forteller forteller om prosjektet i et intervju med den britiske avisa.

Den topphemmelige planen bar kodenavnet Prosjekt A119, og ble utarbeidet av Reiffel ved det amerikanske forskningssenteret Armour Research Foundation på oppdrag fra Pentagon på slutten av 1950-tallet.

- Flyvåpenet ønsket en atomsoppsky så stor at den ville være synlig fra jorda. USA hang på denne tiden etter i romkappløpet, sier Reiffel.

- Eksplosjonen ville helt klart gjøre seg best på den mørke sida av månen, og teorien var at dersom bomba eksploderte på kanten av månen ville atomsoppen bli lyst opp av sola. Bomba skulle være minst like kraftig som den som ble brukt mot Hiroshim a ved slutten av andre verdenskrig, forteller den amerikanske forskeren videre.

- Jeg gjorde det klart at prisen for å ødelegge det uberørte miljøet på månen kunne bli svært høy, men det amerikanske flyvåpenet var først og fremst opptatt av hvilke effekt atomeksplosjonen ville få på jorda, sier Reiffel.

(NTB)

Amerikanerne vant kappløpet om å komme til månen. Nå offentliggjøres det at de også hadde planer om å sprenge månen!