USA ville stoppe Weekend

Den amerikanske ambassaden ville stoppe en terrorartikkel i morgendagens utgave av ukeavisen Weekend.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen, som har Alex Rosén som redaktør, har i denne utgaven et førstesideoppslag som avslører svikt i terrorberedskapen ved den amerikanske ambassaden i Oslo, melder fagbladet Journalisten. Weekend lanserer oppskriften på hvordan man kan sende en bombe rett inn i ambassadens kjeller.

- Ambassaden anser artikkelen som useriøs og provoserende, og er bekymret for at innholdet kan true sikkerheten til våre ansatte og tilfeldig forbipasserende, sier medierådgiver Finn Oluf Nyquist ved ambassaden til Journalisten.

- Vi har gjentatte ganger prøvd å få kontakt med bladets ansvarlige redaktør for å uttrykke vår bekymring for innholdet i artikkelen. Ansvarlig redaktør har ikke vært tilgjengelig i redaksjonen, og redaksjonen har nektet å oppgi hvor vi kan få tak i ham.

Etter det Journalisten erfarer har ambassaden oppfattet en samtale med redaksjonssjef Ole Johan Svorken som at Weekend kunne tenke seg å diskutere å fjerne artikkelen mot et pengebeløp. Svorken avkrefter overfor Journalisten at det ble nevnt konkrete beløp, men sier avisen har hatt henvendelser fra den amerikanske ambassaden. Ifølge redaksjonssjefen ville det ha vært teknisk mulig å stoppe avisen med artikkelen, men det hadde fått økonomiske konsekvenser.

- Jeg mener det ville være naturlig å kreve kompensasjon, men nå ble dette aldri aktuelt. Avisen går som planlagt, sier Svorken.

Journalisten bak den omstridte artikkelen har gjort et stunt som viser hvordan man kan ramme ambassaden gjennom innkjørselen til ambassadens garasje i Hansteens gate.

NTB

IKKE TILGJENGELIG: Ansvarlig redaktør i Weekendavisen, Alex Rosen, var ikke tilgjengelig for USAs ambassade.