Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA viser muskler rett ved russergrensa

- Det er et farlig militært avskrekkingsspill.

KRAFTFULL ØVELSE: Amerikanske soldater fyrer av fra sine M1A2 Abrams-tanks, smykket med amerikanske og litauiske flagg. Den skarpe øvelsen fant sted ved Gaiziunu-feltet i Pabrade 60 kilometer nord for Vilnius 9. april. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis
KRAFTFULL ØVELSE: Amerikanske soldater fyrer av fra sine M1A2 Abrams-tanks, smykket med amerikanske og litauiske flagg. Den skarpe øvelsen fant sted ved Gaiziunu-feltet i Pabrade 60 kilometer nord for Vilnius 9. april. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste månedene har de baltiske landene, Latvia, Litauen og Estland, tatt imot hundrevis av pansrede kjøretøyer, tanks og helikoptere.

De besøker NATOs østflanke som en del av en fire uker lang militærøvelse, kloss på den russiske grensa.

Øvelsene er blitt mer omfattende siden i fjor, for å berolige nervøse NATO-allierte etter Russlands intervensjon i Ukraina, skriver AP.

Også Russland har økt den militære aktiviteten i Østersjøen det siste året, og krenket luftrommet i Estland, Finland og Sverige. De har også hatt store militærøvelser ved grensen til Estland og Latvia.

I høst drev det svenske forsvaret en storstilt jakt etter en ukjent ubåt i Stockholmsskjærgården som det ble antydet at kunne være Russisk.

- Det er et farlig militært avskrekkingsspill som nå spiller seg ut i Europa. Hvis en befal eller en pilot gjør en tabbe eller tar en dårlig beslutning i denne situasjonen, kan det ende med dødsfall og en risikabel eskalering som vil være vanskelig å stanse, sier Ian Kearns i tenketanken European Leadership Network til AP.

Ordkrig Moskva mener at USAs utplassering av stridskjøretøyer i østeuropeiske NATO-land er i strid med en tidligere avtale mellom Russland og NATO. Denne beskyldningen avvises som grunnløs av NATO.

RULLERENDE STYRKER: Amerikanske soldater under øvelsen i Litauen 9. april. Hundrevis av amerikanske tanks og kampfly gjennomfører nå øvelser i de baltiske landene. USA har hatt økt militær tilstedeværelse i Baltikum det siste året. Foto: AP /Mindaugas Kulbis
RULLERENDE STYRKER: Amerikanske soldater under øvelsen i Litauen 9. april. Hundrevis av amerikanske tanks og kampfly gjennomfører nå øvelser i de baltiske landene. USA har hatt økt militær tilstedeværelse i Baltikum det siste året. Foto: AP /Mindaugas Kulbis Vis mer

NATO-talskvinne Carmen Romero sier at det er Russland som har brutt internasjonale avtaler igjennom sine handlinger i Ukraina.

- NATOs militære tilstedeværelse i Øst-Europa er rullerende og langt under en hvilken som helst rimelig definisjon av omfattende kampstyrker. Alle våre trekk er defensive, proporsjonale og i tråd med våre internasjonale forpliktelser, sier Romero.

Flere øvelser Baltikum er ikke det eneste stedet der det holdes omfattende øvelser i disse dager:

NATO holdt denne uken den første øvelsen for sin nye hurtigreaksjonsstyrke. Øvelsen fant sted i Nederland og Tsjekkia og ble innledet tirsdag. Til sammen 1500 NATO-soldater fra 11 medlemsland deltok i øvelsen. Planen er at styrken skal ha 5000 soldater og at den skal kunne rykke ut ved behov på under to døgn.

Stryrket nordisk samarbeid I en kronikk i Aftenposten i dag, undertegnet av forsvarsministrene i Norge, Sverige, Danmark og Finland, samt utenriksministeren på Island, går det fram at de nordiske landene skal utvide det militære samarbeidet for å møte russisk militær aggresjon, skriver Aftenposten.

Teksten - som har form av en erklæring - er et direkte svar på aggressiv russisk opptreden i de nordiske landenes nærområder. Det understrekes også utvidet samarbeid med de baltiske landene, skriver Aftenposten.

- For Sverige og Finlands del ligner dette på forberedelser til NATO-medlemskap, sier forsvarsekspert Janne Haaland Matlary, som forventer negative reaksjoner fra Russland på det nye samarbeidet.

Russisk inspeksjon 9. april Aftenposten skriver i dag at Russiske militære 9. april besøkte Norges to største hæravdelinger i Indre Troms. Russland har krav på én dag i året der de kan peke ut en norsk militær avdeling og få full informasjon om våpenmateriell og mengden av soldater.

Ordningen er et tillit- og sikkerhetsskapende tiltak mellom de 57 OSSE-landene.

MISSILER: Dette bildet, tatt 21 mars i år, viser amerikanske tropper som plasserer utskytningsramper for Patriot-missiler i Sochaczew i Polen. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
MISSILER: Dette bildet, tatt 21 mars i år, viser amerikanske tropper som plasserer utskytningsramper for Patriot-missiler i Sochaczew i Polen. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI Vis mer

Talsmann og oberstløytnant Aleksander Jankov i Hæren beskriver besøket som «en åpen og positiv opplevelse». Andre igjen har reagert negativt på at russerne valgte okkupasjonsdagen 9. april som dato for inspeksjonen.

KAMPFLY: Dette bildet av et amerikansk kampfly er tatt over Tapa, 70 kilometer sørvest for Tallinn i Estland, Øvelsen 8. april var den største framvisningen av amerikansk flystyrke i de baltiske landene noensinne. Flyverne ser inn på Russisk teritorium fra cockpiten, ifølge AP. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis
KAMPFLY: Dette bildet av et amerikansk kampfly er tatt over Tapa, 70 kilometer sørvest for Tallinn i Estland, Øvelsen 8. april var den største framvisningen av amerikansk flystyrke i de baltiske landene noensinne. Flyverne ser inn på Russisk teritorium fra cockpiten, ifølge AP. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling