USA visste om Holocaust

De allierte fikk alt i 1941 kjennskap til Adolf Hitlers plan om å utrydde jødene, viser et nylig nedgradert dokument fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIAs forløper OSS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge den britiske avisen The Independent viser dokumentet at diplomater alt i november 1941 fikk kjennskap til nazistenes plan, og at USA i mars 1942 med sikkerhet visste hva som var i ferd med å skje i Europa.

OSS-dokumentet er en oversettelse av et telegram den chilenske diplomaten Gonzalo Montt Rivas sendte hjem fra Praha i november 1941. Innholdet var ikke til å misforstå.

- Det er besluttet å utrydde alle jøder, sende noen til Polen og andre til landsbyen Terezin mens man leter etter et mer avsidesliggende sted, het det i den chilenske diplomatens rapport til Santiago.

Fikk tilgang

I mars året etter fikk amerikansk etterretning tilgang til en kopi av notatet, som først mandag ble nedgradert og kjent for offentligheten.

Mens de fleste utenlandske diplomater måtte forlate Praha under annen verdenskrig, fikk Montt Rivas bli værende i den okkuperte byen takket være Chiles gode kontakt med Berlin.

Amerikansk etterretning understreket i sin vurdering av opplysningene fra Montt Rivas den chilenske diplomatens «gode forbindelser», og festet lit til hans opplysninger og bedømmelse av situasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer