Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA visste om Holocaust

De allierte fikk alt i 1941 kjennskap til Adolf Hitlers plan om å utrydde jødene, viser et nylig nedgradert dokument fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIAs forløper OSS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den britiske avisen The Independent viser dokumentet at diplomater alt i november 1941 fikk kjennskap til nazistenes plan, og at USA i mars 1942 med sikkerhet visste hva som var i ferd med å skje i Europa.

OSS-dokumentet er en oversettelse av et telegram den chilenske diplomaten Gonzalo Montt Rivas sendte hjem fra Praha i november 1941. Innholdet var ikke til å misforstå.

- Det er besluttet å utrydde alle jøder, sende noen til Polen og andre til landsbyen Terezin mens man leter etter et mer avsidesliggende sted, het det i den chilenske diplomatens rapport til Santiago.

Fikk tilgang

I mars året etter fikk amerikansk etterretning tilgang til en kopi av notatet, som først mandag ble nedgradert og kjent for offentligheten.

Mens de fleste utenlandske diplomater måtte forlate Praha under annen verdenskrig, fikk Montt Rivas bli værende i den okkuperte byen takket være Chiles gode kontakt med Berlin.

Amerikansk etterretning understreket i sin vurdering av opplysningene fra Montt Rivas den chilenske diplomatens «gode forbindelser», og festet lit til hans opplysninger og bedømmelse av situasjonen.

Ikke advart

Kopier av notatet fant veien helt til topps innen amerikansk etterretning, men jødene i Europa fikk aldri noen advarsel fra de allierte om hvilken grufull skjebne som ventet dem.

Selv om Adolf Hitler alt i sin bok «Mein Kampf» i 1923 tok til orde for å utrydde jødene, har historikerne tidligere antatt at USA først fikk sikker kjennskap til planen i august 1942, åtte måneder etter Wannsee-konferansen der nazi-toppene planla folkemordet i detalj.

Det nedgraderte OSS-dokumentet viser at amerikanerne ble advart enda tidligere, skriver The Independent.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling